poniedziałek, 29 lipca 2013

Rustykalne warzywa pieczone

Idę na bazarek, dostaję oczopląsu od kolorów i kształtów towarów ze straganów, kupuję warzywa i ruszam do domu. Tam pieczołowicie je myję i kroję, aby po godzinie w piekarniku zamieniły się w cudo.
 Uważam, że większość potraw z piekarnika ma w sobie coś staromodnego. Pieczone w dużej brytfance mięsa nadziewane, pachnące ciasta czy ziołowe warzywa. Dziś skupmy się na tych ostatnich i wyczarujmy coś niezwykłego.


Co potrzebujemy?

Składniki wystarczą spokojnie dla 3 osób.
  • 1 cukinia
  • 2 duże młode ziemniaki
  • 2 młode marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka- ja dałam żółtą, ale czerwona na pewno będzie lepiej wyglądała kolorystycznie :)
  • rozmaryn
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • oliwa z oliwek- ok. 3-4 łyżki stołowe
Jak przyrządzamy?


Sprawa jest bardzo prosta :)
Ziemniaki i marchewki dokładnie szorujemy, cukinię i paprykę myjemy.
Ziemniaki i paprykę kroimy na kawałki tej samej wielkości. Cukinię wzdłuż na ćwiartki, a poźniej na grube plastry. Marcheweki też na plastry. Cebulę w piórka. Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, przyprawiamy i dodajemy oliwę. Całość mieszamy, aż zioła i oliwa będą rozprowadzone równomiernie. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego albo na blachę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1 godzinę. W czasie pieczenia pomieszać warzywa od czasu do czasu. Pod konec pieczenia sprawdzić miękkość. Może się okazać, że warzywom będzie potrzebne dodatkowe 10 min. pieczenia.
Warzywa można podawać z mięsem, rybami, jako dodatek do makaronu albo ryżu. U mnie były akurat z łososiem.
Smacznego!

sobota, 27 lipca 2013

Szybka sałatka z fetą i czereśniami

W sobotnie wieczory nie ma czasu na gotowanie. Są ważniejsze rzeczy, kiedy za oknem ciepły wieczór i Wisła na wyciągnięcie ręki. Za namową M. na kolację zrobiłam baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo szybką sałatkę. Występują w niej owoce w wersji wytrawnej. Ufff jak to dobrze, że w końcu się przekonałam, że owoce to nie tylko na słodko :) Tyle bym traciła...




Co potrzebujemy?


Składniki na 2 osoby.


  • 2 garści rukoli
  • 3/4 opakowania sera feta
  • ok. 25 dag czereśni
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
Jak przyrządzamy?


Rukolę i czereśnie umyć i wysuszyć. Dodatkowo czereśnie przekroić na pół i wyciagnąć pestki. Do miski wrzucić sałatę, czereśnie i pokrojoną w kostkę fetę. Całość polać oliwą i dokładnie wymieszać. Kiedy sałatka wyląduje już na talerzach, oprószyć świeżo mielonym pieprzem. 
Smacznego!

piątek, 26 lipca 2013

Gulasz wołowy- obiad masz z głowy!

Istota niektórych dań tkwi w ich prostocie. Wrzucasz do garnka, mieszasz od czasu do czasu, a po kilku chwilach (dłuższych lub krótszych) cieszysz się pysznym posiłkiem. Dlatego lubię gulasz. Co prawda gulasz wołowy wymaga kilku godzin gotowania, ale bardzo mało wysiłku w przygotowaniu. Spokojnie można malować paznokcie, kiedy on pichci się w garnku:).
W moim domu rodzinnym jadało się go często. Przepis pochodzi oczywiście od mamy :). Trochę go zmodyfikowałam, ale gulasz to kolejne danie, przy którym możecie wykorzystać swoją wyobraźnię. Mięso jest bazą, a dodatki dobieracie według uznania. Use your imagination! :)



Co potrzebujemy?

Składniki na porcję dla 3-4 osób.
  • 40dag wołowiny (ja miałam pieczeń wołową)
  • 1 papryka (ja dałam żółtą)
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • mały koncentrat pomidorowy
  • mielona papryka słodka i ostra
  • przyprawa do gulasza
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Jak przyrządzamy?


Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką mieloną i przyprawą do gulaszu. Najlepiej jest zostawić ją na noc w lodówce, żeby przeszła wszystkimi przyprawami. Na następny dzień wyjąć z lodówki ok. 20 min przed gotowaniem. 
W garnku/ rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i obsmażyć mięso z każdej strony. Robimy to po to, aby zamknąć najlepsze soki w środku. Cebulę pokroić w piórka i dodać do smażącego się mięsa. Zalać wszystko wodą, tak żeby zakryć wołowinę. To wszystko gotować na małym ogniu, pod przykryciem. 
Przygotowanie gulasz to dość czasochłonne zajęcie. Ten wołowy będzie się gotował ok. 3h. Oczywiście można gotować na dużym ogniu, ale smak nigdy nie będzie ten sam. Cała istota gulaszu to mięso gotowane w sosie własnym, na małym ogniu, żeby mogło przejść smakiem.
Po ok. 1h godzinie gotowania dodać do mięsa paprykę pokrojoną w dużą kostkę i pieczarki pokrojone w plastry. Wymieszać dokładnie, można dolać trochę wody, jeśli chcecie mieć więcej sosu. Kontynuować gotowanie przez ok. 2h. Nie zapominajcie o mieszaniu od czasu do czasu i próbowaniu czy mięso jest już miękkie.
W przypadku tego gulasz, zagęściłam go koncentratem pomidorowym. Mniej więcej pod koniec gotowania dodałam jakieś 2-3 łyżeczki. Możecie też zagęścić sos mąką z wodą.
Smacznego!

wtorek, 23 lipca 2013

Tarta Niebo w gębie. Z owocami i mascarpone.

Lato to moja ulubiona pora roku. Bogactwo owoców i warzyw przyprawia mnie wtedy o zawrót głowy. Wśród owoców zdecydowanie wygrywają jagody i maliny. Z ich udziałem może powstać wiele wspaniałych ciast. Dziś będzie jedno z nich- tarta z mascarpone z jagodami i malinami. Spód z kruchego ciasta, a takowe już potraficie zrobić. Pamiętacie przepis na szarlotkę z pierwszego wpisu(tutaj)? Wystarczy, że zmienicie ilość składników o połowę i otrzymacie bazę do każdej tarty. Reszta zależy od Waszej wyobraźni :)





Co potrzebujemy?


Składniki na spód tarty dokładnie takie jak w tym przepisie, tylko używamy połowę składników.
Oprócz tego:
  • 1 serek mascarpone 250g
  • 1 śmietanka 30% 200g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • maliny i jagody

Jak przyrządzamy? 


Zagniatamy ciasto wg przepisu i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy na tartę. Moja ma 29cm średnicy i ciasta spokojnie wystarcza. Pieczemy przez ok. 25min (aż ciasto się zarumieni) w temperaturze 180st.
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto dobrze ostudzić. W międzyczasie przygotować wypełnienie tarty. Ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Łączymy z mascarpone i delikatnie mieszamy. Wierzch tarty dekorujemy malinami i jagodami. Całość schładzamy w lodówce.  
Smacznego!

niedziela, 21 lipca 2013

Placuszki z cukinii i młodej marchewki z dipem ziołowym

Nie doceniałam cuknii dopóki M. nie zaczął mi jej serwować w różnej postaci. Czarował z niej pasty i placuszki. Teraz cukinia często gości na naszym stole, zwłaszcza latem. Dziś będą placuszki z cuknii i młodej marchewki, ale zamiast marchewki można dodać inne warzywa, a cuknię potraktować jako bazę. Szybki dip ziołowy podkreśli ich smak. Wszystko przyrządza się szybko i sprawnie, żeby nie tracić słonecznych letnich dni na stanie przy garach! :)



Co potrzebujemy?

Składniki na 2 osoby.
  • 1 cuknia
  • 2 młode marchewki ( wzięłam takie z pęczka, więc nie za duże)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • starty parmezan
  • sól
  • suszone oregano
  • olej do smażenia
Dip
  • duży gęsty jogurt naturalny
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • chilli mielon
  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzamy?

Na tarce (duże oczka) zetrzeć cukinię i marchewkę. Dodać roztrzepane jajka, mąkę i otręby. Wymieszać wszystko dokładnie. Doprawić solą i oregano oraz startym parmezanem- ja dałam dużo, bo lubię :).
Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć placuszki. Na jeden daję mniej więcej jedną łyżkę stołową ciast. 
Kiedy placuszki się smażą, przygotować prosty dip ziołowy. Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem i koperkiem, doprawić solą, pieprzem i chilii. 
Zajadać się w domu albo zabrać ze sobą na piknik. Na kocu nad rzeką smakują jeszcze lepiej :) !
Smacznego!

piątek, 19 lipca 2013

Letnie naleśniki z owocami

Korzystam z letnich darów ogrodu na całego. Najbardziej rozpływam się w smaku malin i jagód. To zdecydowanie moja ulubione owoce. Chciałabym Wam dziś przedstawić propozycję na weekendowe śniadanie. Przepis na ciasto naleśnikowe różni się od tego podanego w tym poście, ale smakuje nie mniej wybornie :).
W soboty staram się robić śniadania na ciepło, inne niż w ciągu tygodnia, kiedy jem ten posiłek w pracy. W niedziele śniadania często robi M. :) Te lubię najbardziej! Moi Drodzy wyśpijcie się jutro porządnie, zróbcie smakowite naleśniki z owocami i serkiem waniliowym i celebrujcie cały posiłek bez pośpiechu. Warto!!!




Co potrzebujemy?

  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • mąka- ja daję na oko :)
  • olej
  • cukier waniliowy
  • 250g białego sera
  • cukier
  • łyżka śmietany 12%
  • jagody
  • maliny
Jak przyrządzamy?


Jajko roztrzepać z mlekiem. Dolać odrobinę oleju. Wsypać mąkę i połowę opakowania cukru waniliowego. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju i smażyć naleśniki. W międzyczasie przygotować biały ser- wymieszać go z cukrem waniliowym, zwykłym cukrem (dodać tyle, ile lubimy) i śmietaną.
Gotowe, ciepłe naleśniki podawać z serem białym i owocami. Pychotka! :) Można oczywiście użyć innych owoców, np. poziomek albo brzoskwiń. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni :)

czwartek, 18 lipca 2013

Konfitura wiśniowa

Miał być dżem, jest konfitura. Miała być czereśniowa, jest wiśniowa.... Wszystko nie tak jak chciałam. Oprócz smaku oczywiście :) Pierwszy raz w życiu robię przetwory. Oficjalnie jest to moje nowe hobby :) Zostałam Słoikiem ! Wcześniej ugotowałam kilka słoików dżemu truskawkowego, teraz czas na konfiturę wiśniową- moją ulubioną! Odkąd jestem Słoikiem nie potrafię w pracy skupić się na tych moich cyferkach. Tylko bym drylowała, pasteryzowała i smakowała :)



Co potrzebujemy?


  • 2,5 kg wiśnia
  • ok. 0,6 kg cukru
  • sok z połowy cytryny

Jak przyrządzamy?


Wiśnie wydrylować i przełożyć do dużego garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Wiśnie muszą puścić sok. 
Dodać sok z cytryny i zacząć gotować. Najpierw na dużym ogniu, kiedy się zagotują, ogień zmniejszyć. Cały proces gotowania/ smażenia zajął mi jakieś 3 godziny. W zależności jaką gęstość chcemy uzyskać, tyle czasu smażymy konfiturę. Moja wyszła bardzo gęsta i słodka. Będzie najlepsza do budyniu albo herbaty. Z podanej ilości wiśni zrobiłam 2, 5 słoika (360ml). Te pół już zjadłam :)
Do dzieła!
Smacznego!

poniedziałek, 15 lipca 2013

Łosoś na pomidorowym tagliatelle z mascarpone

Nie masz czasu? Potrzebujesz przepis na szybki posiłek? To dobrze trafilłeś! :) Dziś na blogu dowiesz się, jak zrobić pyszne danie w 15 minut. Niezastąpiony łosoś plus makaron- tylko tyle potrzeba, żeby wyczarować bardzo dobry lunch albo kolację. Zapraszam! :)


Co potrzebujemy?

Składniki na 1 osobę.
  • kawałek łososia
  • 2 gniazda tagliatelle
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki serka Arla Apetina Pesto & Rukola (chyba jakaś nowość na rynku :) sprawdza się znakomicie z makaronem)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego- poszłam trochę na łatwiznę ;)
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej
Jak przyrządzamy?

Zagotować wodę na makaron. Łososia przyprawić solą i pieprzem i odstawić na bok. Tagliatelle gotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy makaron jest już gotowy, odcedzić i włożyć z powrotem do tego samego garnka. Najlepiej będzie zachować odrobinę wody z makaronu na dnie garnka. Do makaronu dokładamy mascarpone i serek Pesto & Rukola. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę składników- koncentrat, zioła i przyprawy do smaku. Jeśli jest za gęste to dolać trochę wody.
Cały proces tworzenia makaronu w kremowym sosie jest bardzo szybki, dlatego mniej więcej pod koniec gotowania makaronu należy rozgrzać patelnie z olejem i usmażyć łososia. Całość podajemy jak na zdjęciu czyli łosoś na tagliatelle. Rybę skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

wtorek, 9 lipca 2013

Słoneczny obiad z girką z kurczaka

Miałam ochotę na młode warzywa. Dużo młodych warzyw !!! Dlatego wczoraj na moim stole zagościły młode pieczone ziemniaki, młode warzywa w miodzie w towarzystwie udka z kurczka, zwanego u mnie w domu girką. A przez okno zaglądało słonko....

Obiad skąpany w słońcu


Co potrzebujemy?

Składniki na 2 osoby


  • 2 udka z kurczaka
  • ok. 70 dag młodych ziemniaków, mniej więcej tej samej wielkości
  • 2 pęczki młodej pietruszki
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • przyprawa do ziemniaków
  • słodka papryka
  • oregano
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 główka czosnku

Jak przyrządzamy?

Udka umyć i zamarynować w przyprawach: sól, papryka słodka i majeranek. Odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. W międzyczasie wyszorować ziemniaki i pokroić w ćwartki. Przełożyć do miski, dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i przyprawy: do ziemniaków, słodka papryka, oregano i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Rozgrzać piekarnik do 200 st. Udka i ziemniaki przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Główkę czosnku przekroić na pół i położyć pomiędzy kurczakiem a ziemniakami. Rozkrojony czosnek nada całemu daniu dodatkowy aromat. Przykryć i piec ok. 40 min pod przykryciem. Po upływie tego czasu, zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20-30 min., aż ziemniaki się zarumienią.
Kiedy jedzenie piecze się w piekarniku, można zabrać się za dodatki. Pietruszkę i marchewkę wyszorować. Ugotować w osolonej wodzie. Odstawić na bok. 
Kiedy mięso i ziemniaki są juz gotowe, wyjąć je z piekarnika i pozwolić by chwilę "doszły". W tym czasie na patelni rozgrzać masło i dodać marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażyć, następnie doprawić świeżo mielonym pieprzem. Teraz dodać miód i karmelizować warzywa. Należy uważać, żeby całość się nie przypaliła. I gotowe do podania!
Tak skomponowane składniki doskonale współgrają ze sobą. Pieczone ziołowe ziemniaki, aromatyczny kurczak i słodkie warzywa, najlepeiej serwować z białym winem :)
Smacznego!

niedziela, 7 lipca 2013

Niedzielne śniadanie- Kardamonowe naleśniki

Podróże, podróże, podróże.... Z każdej przywożę kulinarne wspomnienia i drobne souveniry np. przyprawy. Z ostatnich wakacji przywiozłam sproszkowany kardamon i do tej pory nie wiedziałam co z nim zrobić. Ale naleśniki z kardamonem? Brzmią OK! :) A smakują jeszcze lepiej! Dodanie kardamonu zdecydowanie podkręca ich smak.

Pamiątka z wakacji
Niedzielne śniadanie


Co potrzebujemy?
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (niegazowanej lub z kranu)
  • 2 jajka
  • mąka- ja daję "na oko", do konsystencji w miarę rzadkiej
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • odrobina soli
  • olej do smażenia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 20 dag truskawek
Jak przyrządzamy?



W misce wymieszać mleko i wodę. Dodać jajko i roztrzepać, następnie sól i kardamon. Wszystko wymieszać z mąką. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć naleśniki.
W międzyczasie ubić śmietankę z cukrem pudrem i pokroić truskawki w plasterki.
Gotowe naleśniki podawać z tak przygotowanymi dodatkami.
Smacznego!

czwartek, 4 lipca 2013

Krem z młodej marchewki z domowymi ziołowymi grzankami

Uwielbiam osiedlowe bazarki! Zwłaszcza latem, kiedy każdy stragan pełen jest kolorowych warzyw i owoców.... Lubię, kiedy to co jem jest kolorowe. Właśnie dlatego często robię krem z marchewki. Wszystko w nim gra: kolor, smak, konsystencja. Pierwszy raz robiłam krem z młodej marchewki- polecam! :)



Co potrzebujemy?

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 mała cebula
  • kostka bulionowa (drobiowa lub warzywna)
  • mix przypraw curry
  • kawałek czerstwej bagietki
  • śmietana 18%
  • oliwa z oliwek
  • mielona słodka papryka
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
Jak przyrządzamy?

Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać marchewkę i chwilę podsmażać w garnku. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku (0,5-0,7 l) i zalać warzywa w garnku. Gotować wszystko do momentu, kiedy marchewka będzie miękka. Kiedy trochę przestygnie, zmiksować na gładki krem. Dodać 1 łyżeczkę curry.
Kiedy zupa się gotuje, można przygotować grzanki. Bagietkę pokroić w kostkę, polać oliwą z oliwek. W małej misce wymieszać paprykę, oregano, tymianek i rozmaryn. Taką mieszanką posypać kawałki bagietki i wymieszać. Wrzucić wszystko na rozgrzaną patelnię i podsmażyć na rumiano. 
Krem podawać w odrobiną śmietany i grzankami.
Smacznego!

wtorek, 2 lipca 2013

Truskawkowa wariacja na temat caprese

Znowu truskawki, znowu z balsamico....Wracając od fryzjera wpadła mi do głowy kompozycja mozzarelli z truskawkami i balsamico. Jest wyśmienita! Delikatny smak mozzarelli sprawia, że doskonale łączy się ze słodyczą owoców i kwaskiem sosu balsamicznego. Plus sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Truskawkowe caprese

Co jest potrzebne?
Składniki na porcję dla 1 osoby
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3-4 duże truskawki
  • sos balsamiczny 
  • pieprz mielony
Jak przyrządzić?

Mozzarellę i truskawki kroimy w plasterki. Na talerzu rozkładamy na przemian ser i owoce. Wszystko polać sosem balsamicznym i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Gotowe! Mówiłam, że proste i szybkie :)
Smacznego!

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...