czwartek, 12 czerwca 2014

Tarta z karmelizowaną botwinką, kozim serem i rukolą

Wrocław! Pierwszy wpis z mojego kochanego miasta :) Trzy świnki będą nadawały teraz ze stolicy Dolnego Śląska.
Rozpakowałam juz wszystki manatki kuchenne i przyszedł czas na rozpoznanie po okolicy. Jest kilka warzywniaków, brak osiedlowego bazarku (troche ubolewam z tego powodu), mięsny i piekarnia. Starczy! :)
W mojej nowej kuchni powstała dziś szybka tarta z mojego ulubionego połączenia składników. No i obowiązkowo nowalijki.


Co potrzebujemy?
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczęk botwinki - najlepiej taka większa
  • serek kozi do smarowania
  • rukola
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz
  • sól himalajska (ostatni przerzuciłam się tylko na nią- podobno jest najzdrowsza)
  • masło
  • oliwa
Jak przyrządzamy?

Botwinkę dokładnie myjemy. Buraki (botwinki się nie obiera) kroimy w grubsze plastry, a te na połowę; łodygi na 2-3 cm kawałki. Liście zostawiamy, użyjemy je na wierzch tarty. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Wrzycamy botwinkę (bulwy i łodygi), solimy i pieprzymy. Podsmażamy przez 5 min., następnie dodajemy miód. Dusimy kolejne 5-7 min. Dolewamy balsamico i dusimy do momentu, aż płyny zgęstnieją i buraki bedą skarmelizowane.
Rozwijamy na papierze do pieczenia płat ciasta francuskiego. Zawijamy do środka boki- ok. 1 cm. Tak, żeby utworzyły nam ramkę. Jej wnętrze grubo smarujemy serkiem kozim i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Rozkładamy botwinkę. Pieczemy w 200 st. ok 15 min.
Podajemy z rukolą i posiekanymi liśćmi botwinki. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i zimno.
Smacznego!

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...