sobota, 7 marca 2015

Jajka ze szpinakiem i cheddarem zapiekane w kokilkach

Na słowo kokilka większość znajomych reaguje śmiechem, bo nie wie co to jest. Potem uświadamiam ich, że te wszystkie suflety i cremy brulee serwowane są zazwyczaj właśnie w tym naczyniu. 
Ale kokilki można też wykorzystać do śniadania....
Przepis pochodzi z nowego numeru magazynu blogerów dolnośląskich Kocioł i jest jedną z wielu jajecznych inspiracji, które tam znajdziecie. W tym numerze piszemy też o topinamburze i urządzamy wielkanocne śniadanie.


Co potrzebujemy?


Na 4 kokilki.

  • 4 duże jajka
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 1 szklanka cheddara startego na dużych oczkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła + do wysmarowania kokilek
  • kurkuma
  • pieprz cayenn
  • sól
Jak przyrządzamy?
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak oraz rozgnieciony czosnek. Przesmażamy do odparowania wody i solimy.
Kokilki (jedna na każde jajko) smarujemy masłem. Układamy warstwę szpinaku, łyżkę serka śmietankowego, trochę cheddara, wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem cayenn i kurkumą. Wierzch posypujemy obficie cheddarem.
Jajka do piekarnika trafiają w kąpieli wodnej, więc umieszczamy kokilki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wrzącą wodą do połowy ich wysokości. Jajka zapiekamy w temperaturze 180°C przez ok. 13 minut.
Smacznego!

poniedziałek, 2 marca 2015

Sernik różany z konfiturą śliwkową

Trochę inne podejście do sernika. Smaczne i ciekawe :) Wodę różaną dostaniecie w sklepach typu smaki świata. Przyda się nie tylko do sernika.


Co potrzebujemy?

Na tortownicę o średnicy 24 cm.

Na masę serową:

  • 750 g sera twarogowego na sernik
  • 4 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • 4 łyżki wody różanej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Na spód:
  • ok. 100 g biszkoptów
  • 80 g masła
Dodatkowo: powidła śliwkowe

Jak przyrzadzamy?

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Biszkopty kruszymy w rozdrabniaczu lub przy pomocy wałka do ciasta (wkładamy je do woreczka foliowego i wałkujemy). Mieszamy z masłem, uzyskując konsystencję podobną do mokrego piasku. Taką masą wykładamy dno tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W dużej misce miksujemy ser z jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i kontynuujemy miksowanie do dokładnego połączenia.
Wylewamy masę serową do tortownicy i pieczemy ok. 50 min (lub do zarumienienia) w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy przede wszystkim od naszego piekarnika.
Lekko ostudzony sernik pokrywamy warstwą powideł.
Smacznego!

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...