sobota, 21 listopada 2015

Szybka i prosta zupa grzybowa

Smak grzybów najbardziej kojarzy mi się ze Bożym Narodzeniem. Uszka wypełnione aromatycznym grzybowym farszem, pierogi z kapustą i grzybami....Z niecierpliwością oczekuję tej pierwszej gwiazdki w noc wigilijną. Ale też nie jest tak, że grzyby pojawiają się w mojej kuchni tylko w grudniu. W sezonie po raz pierwszy przygotowałam taką zupę grzybową. Jeśli użyjecie grzybów mrożonych, zupa na pewno nie straci na smaku.
Poniższy przepis miałam przyjemność wykonać do jednego z numerów Kotła (KLIK). Znajdziecie go w dziale z kuchnią dolnośląską. Pochodzi on z broszurki, znajdującej się w zbiorach Muzeum Śląskiego w Görlitz „Koch und Backheft der Kreiswanderschule Trebnitz” (Zeszyt gotowania i pieczenia wędrownej szkoły w Trzebnicy) z 2 wydania drukarni Mareske & Märtin w Trzebnicy. 


Co potrzebujemy?

  • 500 g grzybów (mogą być mrożone)
  • 80 g masła
  • 80 g mąki
  • ½  cebuli
  • 2 l wody
  • 1 żółtko
  • zielona pietruszka
  • sól
Jak przyrządzamy?
Z posiekanej cebuli, masła i mąki sporządzamy zasmażkę, w której podduszamy oczyszczone i pokrojone w kawałkii grzyby. Dolewamy wodę i solimy do smaku. Gotujemy kolejne 10 minut. Ściągamy z ognia i doprawiamy żółtkiem oraz poszatkowaną zieloną pietruszką.
Smacznego!

piątek, 13 listopada 2015

Szarlotka z 8. numeru magazynu Kocioł

Na początku listopada miał premierę kolejny, 8. już numer magazynu Kocioł. Zgodnie z jesienną aurą postawiliśmy na rozgrzewający cynamon i marchewkę o cudownym kolorze. Najlepsze jest to, że połączenie obu bohaterów numeru jest jednym z moich ulubionych. A zarówno marchewka,  jak i cynamon mają zastosowanie w słodkich i wytrawnych daniach, co daje szeroki wachlarz kulinarnych eksperymentów. 
Oprócz wielu sezonowych przepisów w numerze możecie przeczytać o dolnośląskim miodzie, co warto zjeść w restauracji zwyciężczyni 4 edycji Top Chef`a Katarzyny Daniłowicz- Olszewskiego 128 i co Tomek Jakubiak robi w kuchni. Na pewno znajdziecie coś dla siebie.

Co potrzebujemy?


Na tortownicę o średnicy 28 cm.

Składniki na ciasto:
  • 680 g mąki tortowej
  • 220 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
  • 2 kg winnych jabłek (np. szara reneta)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½  łyżeczki kardamonu
Dodatkowo: cukier puder, bułka tarta

Jak przyrządzamy?
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy na średnim ogniu razem z cukrem, masłem  i wodą, aż zmiękną. Na koniec dodajemy cynamon i kardamon. Takie nadzienie możemy przygotować dzień wcześniej lub w czasie, kiedy ciasto będzie się chłodziło w lodówce.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za bardzo kleiło się do rąk, dodajemy małymi partiami mąkę i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną połową wykładamy blachę, posypujemy bułką tartą, aby pochłonęła nadmiar soków podczas pieczenia. Na to wykładamy wcześniej przygotowane jabłka. Na wierzch układamy pozostałą część ciasta. Możemy je rozwałkować lub ułożyć z niego kratkę. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...