środa, 20 stycznia 2016

Indyjski dal z czerwoną soczewicą

Mam dla Was sycące i rozgrzewające danie rodem z Półwyspu Indyjskiego. Dal jest to forma gulaszu przygotowanego na bazie czerwonej soczewicy i pomidorów. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz nie wymaga wymyślnych składników. Wystarczy 30 minut, aby delektować się aromatycznym posiłkiem.
Przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu Kocioł, który aż kipi soczewicą i oczywiście czekoladą, o czym wspomniałam już w ostatnim poście.

Co potrzebujemy?

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 400 ml wody
  • sól
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeża kolendra (opcjonalnie)

Jak przyrządzamy?
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy wszystkie przyprawy, oprócz soli, i podgrzewamy około 2 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy kolejne 5 minut na średnim ogniu. Następnie wlewamy mleko kokosowe, pomidory i wodę. Soczewicę dokładnie płuczemy i również wrzucamy do garnka. Wszystko gotujemy, aż soczewica zmięknie, czyli około 20 minut. Na koniec solimy do smaku. Podajemy ze świeżą kolendrą i chlebkami naan.
Smacznego!

piątek, 8 stycznia 2016

Czekoladowe tiramisu i nowy numer magazynu Kocioł

Nie ma co się za dużo rozpisywać. Jakie tiramisu jest, każdy widzi i każdy zna. A przynajmniej powinien, bo to przecież jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Ja postawiłam na klasyczną wersję z surowymi jajkami i mascarpone, a do tego gorzka czekolada. Poezja! :) W sezonie letnim na pewno dołożę do mojego tiramisu truskawki albo maliny.
Przepis najpierw ukazał się w 9. numerze magazynu Kocioł (KLIK), w którym królują czekolada i soczewica. Dobór bohaterów numeru był oczywisty ze względu na porę roku. Rozgrzewające i sycące dania z soczewicą oraz rozpustne i poprawiające humor czekoladowe. Odwiedźcie powyższy link po więcej.

Co potrzebujemy?
  • 4 jajka
  • 500 g serka mascarpone
  • 160 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% 
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 300 ml zimnej, mocnej kawy
  • 25 ml wódki
  • starta czekolada do dekoracji

Jak przyrządzamy?
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka o temperaturze pokojowej przelewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek do osobnych misek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce mascarpone, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie wlewamy czekoladę i kontynuujemy miksowanie, aż składniki dokładnie się połączą. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą mieszamy z czekoladową masą.
Przygotowujemy 6 niskich szklanek. Kawę mieszamy z wódką. Biszkopty maczamy w kawie, łamiemy na mniejsze kawałki. Układami w szklance na przemian warstwy biszkoptów i kremu, kończąc kremem. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.
Smacznego!

niedziela, 3 stycznia 2016

Risotto z kozim serem, jabłkiem i oliwą z prażonych orzechów włoskich

Nowy rok to i nowe smaki. Ser kozi dobrze smakuje z jabłkiem i tymiankiem, a smak prażonych orzechów włoskich podkręci to danie. Ogólnie risotto to taka wdzięczna potrawa na winie. Dosłowie i w przenośni :) Przygotowujemy je na winie (choć w tym przypadku na cydrze, żeby podbić smak jabłek) i możemy dodać do niego, co nam się akurat nawinie z kuchennych szafek i lodówki.

Co potrzebujemy?

Składniki na risotto:
  • 170 g  szklanka ryżu arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml cydru
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki serka koziego do smarowania
  • ½  jabłka słodko- kwaśnego (u mnie Szampion)
  • 3 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na oliwę:
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek

Jak przyrządzamy?
Orzechy prażymy na suchej patelni. Wystudzone blendujemy z oliwą. Odstawiamy na kilak godziny, żeby smaki się przegryzły.
Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dosypujemy ryż i dokładnie mieszamy do czasu, kiedy ziarna zrobią się przeźroczyste. Podlewamy cydrem i czekamy, aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę ciepłego bulionu, mieszamy czekając, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aż ryż będzie al dente. Dodajemy kozi seri łyżkę masła. Obficie posypujemy tymiankiem, dokładnie łącząc składniki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i mieszamy z gotowym risottem.
Podajemy z oliwą z prażonych orzechów włoskich.
Smacznego!

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...