niedziela, 9 października 2016

Gulasz wołowy na ciemny piwie

Gulasz to takie moje zimowe comfort food. Wolno pyrka na kuchence, a jego aromat rozchodzi się po domu. To sycące i rozgrzewające danie podkręciłam ciemny piwem. Przepis pochodzi z Magazynu Kocioł, numer 11 (klik), gdzie jednym z głównych bohaterów było właśnie piwo. Na zdrowie!

Co potrzebujemy?

  • 600 g wołowiny na gulasz
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 6 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka
  • pieprz cayenne
  • 3 liście laurowe
  •  ziela angielskie
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Jak przyrządzamy?

Wołowinę kroimy w kostkę 2x2 cm. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką i pieprzem cayenne. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i pieczarki w ćwiartki. Marchewki i pietruszki obieramy ze skóry, przekrajamy wzdłuż na ćwiartki i potem na grubsze plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i partiami obsmażamy mięso z każdej strony. Przekładamy je do garnka, dodajemy cebulę i podsmażamy 23 minuty. Zalewamy całość piwem, dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i podgrzewamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień tak, aby gulasz lekko bulgotał, przykrywamy i dusimy około godziny. Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa i dalej dusimy na średnim ogniu. Jeśli za dużo piwa odparowało, dolewamy wodę. Po kolejnej godzinie sprawdzamy mięso. Kiedy będzie odpowiednio miękkie, zagęszczamy gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy i na koniec solimy do smaku.
Smacznego!

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...