niedziela, 15 grudnia 2013

Rogaliczki z różą

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić alternatywę dla świątecznych pierniczków. Może brak w niej typowo bożonarodzeniowych smaków takich jak imbir, goździki, pomarańcze czy czekolada. Natomiast delikatna krucho- drożdżowa tekstura rogaliczków i aromatyczna marmolada z róży stanowią elegancki dodatek do serników i makowców, które zazwyczaj goszczą na naszych świątecznych stołach. 


Co potrzebujemy?
  • pół kg mąki tortowej
  • kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 30 g drożdży
  • marmolada z róży
Jak przyrządzamy?

Na stolnicy lub stole wysypujemy mąkę, starte drożdże. Robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, śmietanę i miękką margarynę. Wszystko siekamy do połączenia, następnie zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na okrągło i dzielimy nożem na 12 części (trójkątów). Na szerokim końcu każdego trójkąta umieszczamy marmoladę różaną i zwijamy rogaliki do wewnętrznej części koła. 
Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. przez ok. 25 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej ilości wychodzi sporo rogalików. Tyle, że piekę je na dwóch blachach.
Smacznego!

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Tarta mocno czekoladowa. Mus czekoladowy + wiśnie

Pozostając w czekoladowym klimacie dziś będzie krótko i na temat. Dużo czekolady, dwie różne tekstury i wiśnie na złamanie smaku. Nic tak lepiej nie smakuje w zimowy wieczów jak solidna dawka czekolady. Humor od razu się poprawia :)


Co potrzebujemy?
  • 15 dag krupczatki
  • 15 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka masła (20 dag)
  • 10 dag cukru pudru
  • szczypta soli
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 śmietanka 30%
  • słoik konfitur wiśniowych (może być też dżem)- ja miałam wiśnie domowej roboty
Jak przyrządzamy?

Mąkę, cukier puder, kakao i sól zagniatamy razem z poszatkowanym masłem . Szybko wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu to wkładamy ciasto do zamrażalki na 30 min.
Schłodzone ciasto wałkujemy tak, żeby wygodnie nam było umieścić je w formie na tartę. Pieczemy 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. 
W międzyczasie przygotowujemy mus czekoladowy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy i łączymy z wystudzoną płynną czekoladą. Całość umieszczamy w lodówce. Przed wyłożeniem na ciasto, mus musi się bardzo dobrze schłodzić.
Kruchy spód tarty po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Na zimne ciasto wykładamy konfiturę/ dżem, a na wierzch mus czekoladowy. Najlepiej włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...