niedziela, 15 grudnia 2013

Rogaliczki z różą

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić alternatywę dla świątecznych pierniczków. Może brak w niej typowo bożonarodzeniowych smaków takich jak imbir, goździki, pomarańcze czy czekolada. Natomiast delikatna krucho- drożdżowa tekstura rogaliczków i aromatyczna marmolada z róży stanowią elegancki dodatek do serników i makowców, które zazwyczaj goszczą na naszych świątecznych stołach. 


Co potrzebujemy?
  • pół kg mąki tortowej
  • kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 30 g drożdży
  • marmolada z róży
Jak przyrządzamy?

Na stolnicy lub stole wysypujemy mąkę, starte drożdże. Robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, śmietanę i miękką margarynę. Wszystko siekamy do połączenia, następnie zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na okrągło i dzielimy nożem na 12 części (trójkątów). Na szerokim końcu każdego trójkąta umieszczamy marmoladę różaną i zwijamy rogaliki do wewnętrznej części koła. 
Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 st. przez ok. 25 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Z podanej ilości wychodzi sporo rogalików. Tyle, że piekę je na dwóch blachach.
Smacznego!

1 komentarz:

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...