czwartek, 27 czerwca 2013

Sałatka z panierowanym camembertem i truskawkowym dressingiem

Sezon truskawkowy w pełni. A ja tylko jem truskawki ze śmietaną i cukrem.... Ale tym razem stop! Czas na truskawki w wersji wytrawnej. Gdybym wiedziała wcześniej, że truskawka z octem balsamicznym smakuje tak wyśmienicie..... Połączenie wszystkich smaków w tej sałatce jest obłędne. Zachęcam Was do poznawania truskawek, nie tylko w słodkich odsłonach :)




Co jest potrzebne?

Składniki na porcję dla 1 osoby
  • garść mix-u sałat z roszponką
  • 1 camambert
  • 1 mała garść słonecznika
  • garść żurawiny suszonej
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierki
Dressing
  • 6-7 truskawek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego (w zależności jak wolimy, jeśli bardziej słodkie to mniej)
  • szczypta soli

Jak przyrządzić?

Na początek dressing- wrzucam wszystkie składniki do blendera. Miksuję i gotowe :)
Słonecznik prażę na suchej patelni, odkładam na bok, gdy jest gotowy. Na talerzu rozkładam sałatę, posypuję słonecznikiem i suszoną żurawiną, polewam wszystko dressingiem. Tworzę kulinarnie artystyczny nieład :) Na koniec panieruję w jajku i bułce tartej camembert i smażę go na pateli. Tak przygotowany ser kładę na wcześniej ułożoną sałatkę. Takie to szybkie....
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...