wtorek, 5 listopada 2013

Mega czekoladowe muffinki z kremem kokosowym


Kiedy na dworze robi się zimniej, automatycznie ze spadkiem temperatury rośnie moja przyswajalność czekolady. To taki słodkawy dodatek do pochmurnych dni i poprawiacz humoru. Poza tym przepisy z czekoladą zawsze mi wychodzą ;) No i jak jej nie ubóstwiać? Dziś kolejna propozycja dla czekoladożerców. Szybkie i mocno czekoladowe muffinki z kokosową nutą. Przepis otrzymałam od Pati, którą gorąco pozdrawiam :)



Co potrzebujemy?

Muffiny
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 4 kopiaste łyżeczki dobrego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 90 ml oleju
  • 1 jajko
  • tabliczka czekolady- mlecznej lub gorzkiej, zależy od Waszych preferencji
Krem kokosowy
  • małe opakowanie śmietanki 30%
  • jedno opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 80 g wiórków kokosowych

Jak przyrządzamy?

Najprościej jak się da! :)
Wszystkie suche i mokre składniki wymieszać w osobnych miskach. Czekoladę pokroić na małe kawałki. Płynne składniki dodać do suchych. Dokładnie wymieszać dodając czekoladę. 
Ciasto powinno wystarczyć na 12 muffinek. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez 20-25 minut.
Kiedy muffinki wygrzewają się w piekarniku, robimy krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z mascarpone oraz wiórkami kokosowymi. Delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Nakładać, kiedy muffinku całkowicie ostygną.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. O mniam, pyszne musiały być :) Ja jesienią też czekolady mogłabym jeść dużo...

    OdpowiedzUsuń

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...