poniedziałek, 28 października 2013

Krem z dyni z nutą kokosową

Kremy z warzyw chyba nigdy mi się nie znudzą. To jest chyba najprostsza metoda na szybki, ciepły i sycący posiłek. Jednocześnie to kolejne danie na moim blogu, które moża dowolne komponować, blendując przeróżne warzywa (albo owoce tak jak w przepisie poniżej), dodając gotowanego kurczaka czy prażone orzechy. 
Dziś na kolecję będzie krem z dynii z orinetalnym dodatkiem mleka kokosowego. To co, zabieramy się do roboty? :)


Co potrzebujemy?

Na 2 duże porcje.
  • ok.60 dag dyni
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 2 łyżeczki mieszanki
  • chilli mielone
  • sól 
Jak przyrządzamy?

Obieramy dynię ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu, aż dynia zmięknie. Na początek proponuję zalać ok. 300 ml bulionu, a resztę dodać podczas blendowania. Pamiętajcie, że będziemy dodawać mleko kokosowe, które też ma płynną konsystencję. Nie chcemy po prostu, żeby krem był za rzadki. Dynię gotujemy w bulionie, potem blendujemy i dodajemy przyprawy. Na końcu mleko kokosowe, które nada jej łagodny, słodkawy smak. 
Nie przepadam za ostrymi smakami, ale w przypadku tej zupy użyłam naprawdę sporo mielonego chilli, bo sama dynia z mlekiem była za mdła. Pikantna papryka dodaj jej charakteru.
Na koniec dodałam odrobinę słodkiej śmietanki, ale to już wedle Waszego uznania. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...