Kremy z warzyw chyba nigdy mi się nie znudzą. To jest chyba najprostsza metoda na szybki, ciepły i sycący posiłek. Jednocześnie to kolejne danie na moim blogu, które moża dowolne komponować, blendując przeróżne warzywa (albo owoce tak jak w przepisie poniżej), dodając gotowanego kurczaka czy prażone orzechy.
Dziś na kolecję będzie krem z dynii z orinetalnym dodatkiem mleka kokosowego. To co, zabieramy się do roboty? :)
Co potrzebujemy?
Na 2 duże porcje.
- ok.60 dag dyni
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 2 łyżeczki mieszanki
- chilli mielone
- sól
Obieramy dynię ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do momentu, aż dynia zmięknie. Na początek proponuję zalać ok. 300 ml bulionu, a resztę dodać podczas blendowania. Pamiętajcie, że będziemy dodawać mleko kokosowe, które też ma płynną konsystencję. Nie chcemy po prostu, żeby krem był za rzadki. Dynię gotujemy w bulionie, potem blendujemy i dodajemy przyprawy. Na końcu mleko kokosowe, które nada jej łagodny, słodkawy smak.
Nie przepadam za ostrymi smakami, ale w przypadku tej zupy użyłam naprawdę sporo mielonego chilli, bo sama dynia z mlekiem była za mdła. Pikantna papryka dodaj jej charakteru.
Na koniec dodałam odrobinę słodkiej śmietanki, ale to już wedle Waszego uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz