niedziela, 20 października 2013

Kacze udko na imbirowo- cynamonowym puree z dyni

Trochę zaszalałam! I proszę oto kaczka. Zawsze mi się wydawało, że kaczka to taki luksusowy ptak. Babcia przyrządzała na specjalne okazje. Okazało się jednak, że kaczka jest tak samo dobra na mniej specjalne okazje. A najlepsza jest na niedzielny obiad :)
Podaję dziś idealny przepis na Wasz debiut z kaczką: przyprawy + piekarnik.



Co potrzebujemy?
  • 2 udka z kaczki
  • 0,5 kg dyni
  • majeranek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła

Jak przyrządzamy?
Kacze udka nacieramy przyprawami: sól, pieprz i majeranek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym lub brytfance układamy mięso- każde udko na łyżce masła. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 1,5 h do momentu, kiedy skórka będzie wypieczona i chrupiąca. Co jakiś czas polewamy udka wytopionym tłuszczem.
Dynie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą do połowy wysokości dyni. Gotujemy, aż dynia zmiękknie. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem lub ugniataczką do ziemniaków. Doprawiamy solą, imbirem i cynamonem.
Gotową kaczkę podajemy na ciepłym puree z dyni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...