poniedziałek, 14 października 2013

Placuszki twarogowe z musem jabłkowym

Przepis trochę poleżakował w folderze i dzisiaj uznał, że już jest gotowy na spotkanie z Wami :) Odpowiedni na lekką kolację albo leniwe weekendowe śniadanie. 
Znalazłam go na blogu kulinarne spotkania, który swoją drogą jest pełen wyśmienitych przepisów. Szkoda, że zawiesił swoją działalność.


Co potrzebujemy?

Składniki na ok. 18 szt.
  • 500 g twarogu mielonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru + 1 łyżka do musu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • ok. 1/3 szklanki  mleka
  • pół kg jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
Jak przyrządzamy?
Przyrządzamy bardzo prosto :) W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy jajka, cukier, mleko, sodę i mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Najlepiej smażyć placuszki na teflonowej pateni, bez dodatku tłuszczu.
Mus z jabłek: owoce obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Jabłka gotować w garnku z dodatkiem wody, aby się nie przypaliły. Posłodzić wedle uznania i gotować, aż będą bardzo miękkie. Ugnieść je widelcem na mus i doprawić cynamonem.
Gotowe placuszki podawać z cukrem pudrem i musem.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. twarogowe są takie delikatne! bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez je uwielbiam :) jeszcze z musem, pychota !

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, namęczyłem się bo chciałem zrobić coś ekstra na powrót żony z delegacji, ale wyszły strasznie mączne i takie mdłe. nie umiem!
    /Majkel

    OdpowiedzUsuń

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...