sobota, 5 października 2013

Czekoladowe brownie

Siedzę właśnie i pisząc do Was pałaszuję to brownie, do tego kawa z advocatem. Leniwa sobota.... A wiemy, że nie ma wtedy nic lepszego jak kawał czekoladowego ciacha :) To brownie jest głeboko czekoladowe, wilgotne i aromatyczne. Wielbiciele czekolady będą wniebowzięci!
Przepis pochodzi z książki Ani Starmach. Zamieniłam tylko orzechy włoskie na migdały



Co potrzebujemy?
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 280 g masła
  • 250g cukru
  • 75 g mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 80 g posiekanych migdałów
  • cukier puder
Jak przyrządzamy?


W garnku z grubym dnem gotujemy wodę i dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy czekoladę połamaną na kawałki, a następnie masło pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy dokładnie i ściagamy z kuchenki.
W misce roztrzepujemy jajka i mieszamy z mąką. Powoli wlewamy zawartość garnka, dodajemy posiekane migdały. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszki o wymiarach 33 cm x 21 cm.
Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...