Siedzę właśnie i pisząc do Was pałaszuję to brownie, do tego kawa z advocatem. Leniwa sobota.... A wiemy, że nie ma wtedy nic lepszego jak kawał czekoladowego ciacha :) To brownie jest głeboko czekoladowe, wilgotne i aromatyczne. Wielbiciele czekolady będą wniebowzięci!
Przepis pochodzi z książki Ani Starmach. Zamieniłam tylko orzechy włoskie na migdały
Co potrzebujemy?
- 250 g gorzkiej czekolady
- 280 g masła
- 250g cukru
- 75 g mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki wody
- ok. 80 g posiekanych migdałów
- cukier puder
W garnku z grubym dnem gotujemy wodę i dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy czekoladę połamaną na kawałki, a następnie masło pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy dokładnie i ściagamy z kuchenki.
W misce roztrzepujemy jajka i mieszamy z mąką. Powoli wlewamy zawartość garnka, dodajemy posiekane migdały. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszki o wymiarach 33 cm x 21 cm.
Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 st. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz