piątek, 7 lutego 2014

Pęczak z pieczonymi warzywami i bazyliowym dressingiem

Odkąd w listopadowo- grudniowym numerze KUKBUKa przeczytałam i zobaczyłam, jakie pyszności można robić z kaszą w roli głównej, od razu zapałałam miłością. Do tej pory kasze kojarzyły mi się z gulaszem i ogórkiem kiszonym, podawanym podczas niedzielnego obiadu. Ale nic bardziej mylnego! Kasza w nowoczesnym wydaniu może i nie jest w sosie, ale za to ze zdrowymi warzywami, aromatycznym mięsem i świeżymi ziołami.
Zainspirowana pomysłami z KUKBUKa zrobiłam po raz wtóry kaszę pęczak z warzywami i bardzo prostym jogurtowym dressingiem. Oprócz walorów odżywczo- smakowych, danie jest nieskomplikowane i łatwe w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?


Co potrzebujemy?
Porcja dla 2 osób.
  • 1 torebka (100 g) kaszy pęczak
  • pół cukini
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l  bulionu warzywnego
  • duży gęsty jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • sok z połowy cytryny
Jak przyrządzamy?

Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinę przecinamy wzdłuż na ćwiartki i na grube plastry, cebulę na większe kawałki. Tak pokrojone warzywa przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem oraz mieszamy z 1 łyżką oliwy. Wkładamy do naszynia żaroodpornego lub wykładamy na blachę i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 st. Gotowe warzywa powinny być miękkie i jędrne.
Gotujemy kaszę w bulionie (lub osolonej wodzie) według opisu na opakowaniu. 
W miseczce mieszamy jogurt, sok z cytryny i posiekaną świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przed podaniem możemy podsmażyć kaszę na patelni z rozgrzanym masłem/ olejem kokosowym.
Smacznego!

1 komentarz:

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...