środa, 9 kwietnia 2014

Bread & Butter Pudding

Bread & Butter Pudding jadłam po raz pierwszy w Dublinie. Z dodatkiem Bailey`s, ciepłym sosem angielskim i lodami waniliowymi był cudownym zwieńczeniem pracowitego dnia. Szybko stał sie moim ulubionym deserem.
Pudding chlebowy często też serwowany jest na Wyspach jako śniadanie. Jest to doskonały sposób na zutylizowanie czerstwego pieczywa: chałki, croissantów czy bułek. Samo wykonanie też nie należy do najtrudniejszych. A to co proste i przyjemne w przygotowaniu lubię najbardziej :)


Przepis pochodzi ze strony internetowej magazynu KUKBUK. Zmieniłam jedyne ilość cukru i zmniejszyłam porcje na 4 osoby.

Co potrzebujemy?

Na 4 solidne porcje.
  • 4 czerstwe croissanty
  • 120 g cukru
  • 3 jajka i 3 żółtka
  • 300 g śmietanki 36%
  • rodzynki nasączone w herbacie
  • 120 ml mleka
  • 120 ml śmietanki 30%
  • laska wanili
  • odrobina masła do wysmarowania formy
Jak przyrządzamy?

Croissanty kroimy na mniejsze kawałki i ciasno wykładamy wysmarowaną wcześniej masłem formę. Mieszamy ze sobą 100g cukru, 3 jajka i  śmietankę 36% i taką miksturą zalewamy croissanty w formie. Na wierzch wykładamy rodzynkami. Pudding pieczemy w 150 st. przez ok. godzinę. Tyle wystarczy, żeby zbrązowiał i spulchniał.

Sos angielski
W osobnych naczyniach mieszamy 3 żółtka i cukier, mleko i śmietankę 30 %. Składniki płynne podgrzewamy z wanilią (wydłubałam nożem ziarna po rozcięciu na pół laski wanilii, ale całą laskę też tam wrzuciłam), ale nie zagotowujemy. Podgrzany płyn wlewamy delikatnie do miski z jajkami i cukrem, ciągle mieszając. Całość przelewamy do garnka i stawiamy jeszcze raz na małym ogniu. Mieszamy i nie pozwalamy, aby sos się zagotował. Idealna temperatura podgrzania to 75 st. Nie mając termometru, podgrzałam "na oko", aż zaczęło parować, ale nie bulgotało :). 

Pudding podajemy z ciepłym lub zimnym sosem angielskim.
Smacznego!


1 komentarz:

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...