poniedziałek, 2 marca 2015

Sernik różany z konfiturą śliwkową

Trochę inne podejście do sernika. Smaczne i ciekawe :) Wodę różaną dostaniecie w sklepach typu smaki świata. Przyda się nie tylko do sernika.


Co potrzebujemy?

Na tortownicę o średnicy 24 cm.

Na masę serową:

  • 750 g sera twarogowego na sernik
  • 4 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek kaszy mannej
  • 4 łyżki wody różanej
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Na spód:
  • ok. 100 g biszkoptów
  • 80 g masła
Dodatkowo: powidła śliwkowe

Jak przyrzadzamy?

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Biszkopty kruszymy w rozdrabniaczu lub przy pomocy wałka do ciasta (wkładamy je do woreczka foliowego i wałkujemy). Mieszamy z masłem, uzyskując konsystencję podobną do mokrego piasku. Taką masą wykładamy dno tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W dużej misce miksujemy ser z jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i kontynuujemy miksowanie do dokładnego połączenia.
Wylewamy masę serową do tortownicy i pieczemy ok. 50 min (lub do zarumienienia) w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy przede wszystkim od naszego piekarnika.
Lekko ostudzony sernik pokrywamy warstwą powideł.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Musiał smakować zupełnie wyjątkowo. A wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Rzeczywiście smakuje inaczej niż klasyczny sernik.

      Usuń

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...