sobota, 7 marca 2015

Jajka ze szpinakiem i cheddarem zapiekane w kokilkach

Na słowo kokilka większość znajomych reaguje śmiechem, bo nie wie co to jest. Potem uświadamiam ich, że te wszystkie suflety i cremy brulee serwowane są zazwyczaj właśnie w tym naczyniu. 
Ale kokilki można też wykorzystać do śniadania....
Przepis pochodzi z nowego numeru magazynu blogerów dolnośląskich Kocioł i jest jedną z wielu jajecznych inspiracji, które tam znajdziecie. W tym numerze piszemy też o topinamburze i urządzamy wielkanocne śniadanie.


Co potrzebujemy?


Na 4 kokilki.

  • 4 duże jajka
  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 4 łyżki serka śmietankowego
  • 1 szklanka cheddara startego na dużych oczkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła + do wysmarowania kokilek
  • kurkuma
  • pieprz cayenn
  • sól
Jak przyrządzamy?
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak oraz rozgnieciony czosnek. Przesmażamy do odparowania wody i solimy.
Kokilki (jedna na każde jajko) smarujemy masłem. Układamy warstwę szpinaku, łyżkę serka śmietankowego, trochę cheddara, wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem cayenn i kurkumą. Wierzch posypujemy obficie cheddarem.
Jajka do piekarnika trafiają w kąpieli wodnej, więc umieszczamy kokilki w naczyniu żaroodpornym i zalewamy wrzącą wodą do połowy ich wysokości. Jajka zapiekamy w temperaturze 180°C przez ok. 13 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...