piątek, 8 stycznia 2016

Czekoladowe tiramisu i nowy numer magazynu Kocioł

Nie ma co się za dużo rozpisywać. Jakie tiramisu jest, każdy widzi i każdy zna. A przynajmniej powinien, bo to przecież jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Ja postawiłam na klasyczną wersję z surowymi jajkami i mascarpone, a do tego gorzka czekolada. Poezja! :) W sezonie letnim na pewno dołożę do mojego tiramisu truskawki albo maliny.
Przepis najpierw ukazał się w 9. numerze magazynu Kocioł (KLIK), w którym królują czekolada i soczewica. Dobór bohaterów numeru był oczywisty ze względu na porę roku. Rozgrzewające i sycące dania z soczewicą oraz rozpustne i poprawiające humor czekoladowe. Odwiedźcie powyższy link po więcej.

Co potrzebujemy?
  • 4 jajka
  • 500 g serka mascarpone
  • 160 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% 
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 300 ml zimnej, mocnej kawy
  • 25 ml wódki
  • starta czekolada do dekoracji

Jak przyrządzamy?
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka o temperaturze pokojowej przelewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek do osobnych misek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po jednej łyżce mascarpone, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie wlewamy czekoladę i kontynuujemy miksowanie, aż składniki dokładnie się połączą. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą mieszamy z czekoladową masą.
Przygotowujemy 6 niskich szklanek. Kawę mieszamy z wódką. Biszkopty maczamy w kawie, łamiemy na mniejsze kawałki. Układami w szklance na przemian warstwy biszkoptów i kremu, kończąc kremem. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...