niedziela, 3 stycznia 2016

Risotto z kozim serem, jabłkiem i oliwą z prażonych orzechów włoskich

Nowy rok to i nowe smaki. Ser kozi dobrze smakuje z jabłkiem i tymiankiem, a smak prażonych orzechów włoskich podkręci to danie. Ogólnie risotto to taka wdzięczna potrawa na winie. Dosłowie i w przenośni :) Przygotowujemy je na winie (choć w tym przypadku na cydrze, żeby podbić smak jabłek) i możemy dodać do niego, co nam się akurat nawinie z kuchennych szafek i lodówki.

Co potrzebujemy?

Składniki na risotto:
  • 170 g  szklanka ryżu arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100 ml cydru
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki serka koziego do smarowania
  • ½  jabłka słodko- kwaśnego (u mnie Szampion)
  • 3 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku
Składniki na oliwę:
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek

Jak przyrządzamy?
Orzechy prażymy na suchej patelni. Wystudzone blendujemy z oliwą. Odstawiamy na kilak godziny, żeby smaki się przegryzły.
Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dosypujemy ryż i dokładnie mieszamy do czasu, kiedy ziarna zrobią się przeźroczyste. Podlewamy cydrem i czekamy, aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę ciepłego bulionu, mieszamy czekając, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aż ryż będzie al dente. Dodajemy kozi seri łyżkę masła. Obficie posypujemy tymiankiem, dokładnie łącząc składniki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i mieszamy z gotowym risottem.
Podajemy z oliwą z prażonych orzechów włoskich.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...