niedziela, 19 lutego 2017

Kisiel z siemienia lnianego z malinami

Siemię lniane kocham miłością szczerą odkąd pamiętam. Już jako mała dziewczynka podjadałam tacie ze szklanki charakterystcznego glutka. A dziś łyżkami spijam olej lniany. Siemienia lnianego nikomu przedstawiać nie trzeba. Wypełnione po brzegi kwasami omega-3 i błonnikiem, nawilżające śluzówkę i mające zbawienny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet. Warto spożywać siemię lniane, gdy dopada nas przeziębienie i kaszel.  A wspomniałam, że również jest bardzo tanie?
Przepis na kisiel pochodzi z 13. numeru magazynu Kocioł, gdzie znajdziecie więcej przepisów ze składnikami pomagającymi zwalczać przeziębienie. 



Co potrzebujemy?



  • 2- 2,5 łyżki siemienia lnianego
  • 250 g malin
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu

Jak przyrządzamy?

Siemię lnianę wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Maliny ugniatamy widelcem i łączymy z gotowym kisielem. Dosładzamy miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...