wtorek, 28 lutego 2017

Grzanki z miodem na trzy sposoby

Oto przed Wami grzanki, obok których nie można przejść obojętnie. Będą gwiazdą każdego spotkania ze znajomymi, szybką wieczorną przekąską albo przystawką na romantycznej kolacji. Tak niewiele składników i tak mało czasu potrzeba, aby je przygotować. Must have tego przepisu to miód, bagietka i sery.
Grzanki przygotowałam do najnowszego 14. wydania magazynu Kocioł. Znajdziecie tam oczywiście jeszcze więcej miodu, więc duży słoik przyda się nie tylko do grzanek. Jest też mnóstwo przepisów z kapustą oraz powrót do czasów PRL-u i szampańskiej karnawałowej zabawy. 


Z ricottą i grillowanymi brzoskwiniami

Co potrzebujemy?
  • ricotta
  • brzoskwinie
  • miód
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • bagietka lub inne pieczywo 

Jak przyrządzamy?
Brzoskwinie kroimy w ósemki i grillujemy razem z gałązką rozmarynu na patelni grillowej. Kromki pieczywa podpiekamy w piekarniku. Podajemy z ricottą i brzoskwiniami, polewamy miodem i delikatnie solimy.

Z serem kozim i tymiankiem       

Co potrzebujemy?
  • kozi twarożek
  • świeży tymianek
  • miód
  • sól i pieprz
  • bagietka lub inne pieczywo

Jak przyrządzamy?
Kromki pieczywa podpiekamy w piekarniku. Smarujemy kozim twarożkiem i podajemy ze świeżym tymiankiem i miodem. Doprawiamy do smaku.

Z orzechami włoskimi w miodzie

Co potrzebujemy?
  • ser z błękitną pleśnią
  • rukola
  • orzeczy włoskie
  • miód
  • oliwa z oliwek
  • bagietka lub inne pieczywo 

Jak przyrządzamy?
Miód podgrzewamy na patelni, wsypujemy potrzebną ilość orzechów włoskich. Mieszamy dokładnie, aby miód pokrył wszystkie orzechy i karmelizujemy przez 2 minuty na patelni. Kromki pieczywa podpiekamy w piekarniku. Każdą polewamy odrobiną oliwy. Podajemy z rukolą, pokruszonym serem i orzechami w miodzie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...