piątek, 17 marca 2017

Omlet na kwaśnej śmietanie i nowy numer magazynu Kocioł

Wiosna nieśmiało zagląda zza rogu. Czuć ją w powietrzu, widać w lesie i na talerzu. U nas w Kotle też zapanowała wiosenna atmosfera. W nowym numerze jest biało-zielono za sprawą kiełków i śmietany. Jak zwykle mamy też dużo dolnośląskich przepisów i ciekawy wywiad. 
Omlet, który dziś prezentuje to bardzo dobrze znany bohater w moim rodzinnym domu. Mówimy na niego "grzybek", zupełnie nie wiem dlaczego :) Pojawił się w rodzinie za sprawą Babci, która jest mistrzynią w smażeniu "grzybków". Może to za sprawą starej patelni z drewnianą rączką, kupionej lata temu od Cyganów na świdnickim targu. Jedno jest pewne, moje omlety nigdy nie smakowały tak jak te od Babci. Liczę, że to kwestia wprawy, a Babcia szuka dla mnie patelni na targu.




Co potrzebujemy?
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 80 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • konfitura/ owoce do podania
  • olej do smażenia


Jak przyrządamy?
Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy mąkę i resztę suchych składników. W razie potrzeby dosypać mąkę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Omlety smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...