poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Torcik kokosowo-ananasowy

Wiosna powoli się rozkręca. Z niecierpliwością czekam na pierwsze rodzime truskawki, bo nie ma nic lepszego jak tort z truskawkami i bitą śmietaną. Umilając sobie te oczekiwanie, rozpieszczam podniebienie domowników słodkościami z dostępnych dobrodziejstw. Ostatnio na tapecie ananas i kokos.



Co potrzebujemy?


Na tortownicę o średnicy 18cm.

Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia  
Składniki na masę:
  •  250g serka mascarpone
  •  200 ml śmietanki 36%
  •  1 łyżka cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 4 plastry świeżego ananasa
  • Chipsy kokosowe
Jak przyrządzamy?
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i kontynuujemy ubijanie. Piana musi być bardzo sztywna. Dodajemy żółtka i mieszamy delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być dość rzadkie i puszyste. Wlewamy na blachę. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka (ok. 30 min) w temperaturze 180 st. Gotowy, ciągle gorący wyciągamy i spuszczamy mniej więcej z wysokości kolan na podłogę. Najlepiej kontynuować studzenie w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Masa kokosowa: ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe.
Ananasy blendujemy na gładką masę.
Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Środek wypełniamy: masa ananasowa, połowa masy kokosowej, masa ananasowa. Złożony torcik smarujemy pozostałą masą kokosową i ozdabiamy chipsami kokosowymi.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...