piątek, 9 października 2015

Kanapki z pastą grzybową

Sezon grzybowy zacznę od pasty grzybowej do chleba. Ten nietypowy sposób podania odpimpuje Wasze kanapki nadając im tą leśno-jesienną nutę. Może będzie hitem wieczornych spotkań ze znajomymi? :)

Co potrzebujemy?
  • chleb na zakwasie
  • szynka wieprzowa
  • ogórki kiszone
  • sałata
  • pasta grzybowa
Składniki na pastę grzybową:
  • 20 g suszonych lub świeżych borowików
  • 1 mała cebula dymka
  • 200g serka śmietankowego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Jak przyrządzamy?
Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli używamy suszonych to moczymy w ciepłej wodzie 20 minut. Gotujemy grzyby w małym garnku, aż będą miękkie (około 30-40 minut). Studzimy i bardzo drobno siekamy, łączymy z serkiem, koperkiem i równie drobno pokrojoną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kanapki składamy z podanych składników. Chleb smarujemy pastą grzybową i kolejno układamy na nim sałatę, ogórki kiszone i szynkę wieprzową. Na wierzchu dociskamy drugą kromką chleba.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...