Sezon grzybowy zacznę od pasty grzybowej do chleba. Ten nietypowy sposób podania odpimpuje Wasze kanapki nadając im tą leśno-jesienną nutę. Może będzie hitem wieczornych spotkań ze znajomymi? :)
Co potrzebujemy?
- chleb na zakwasie
- szynka wieprzowa
- ogórki kiszone
- sałata
- pasta grzybowa
Składniki na pastę grzybową:
- 20 g suszonych lub świeżych borowików
- 1 mała cebula dymka
- 200g serka śmietankowego
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Jak przyrządzamy?
Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli używamy suszonych to moczymy w ciepłej wodzie 20 minut. Gotujemy grzyby w małym garnku, aż będą miękkie (około 30-40 minut). Studzimy i bardzo drobno siekamy, łączymy z serkiem, koperkiem i równie drobno pokrojoną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kanapki składamy z podanych składników. Chleb smarujemy pastą grzybową i kolejno układamy na nim sałatę, ogórki kiszone i szynkę wieprzową. Na wierzchu dociskamy drugą kromką chleba.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz