Piękne zdjęcia poniżej wykonał Rafał z Komorowski Foto, który dzielnie znosił 7 bab i ich wizje podczas sesji :).
Co potrzebujemy?
Na tortownicę o średnicy 18 cm.
Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 85 g cukru pudru
- 30 g mąki tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30 - 36%
- 50 g cukru pudru
- 250 g owoców (np. malin, borówek, porzeczek)
- skórka starta z połowy limonki
- 250 g czerwonych owoców (ja użyłam malin i czerwonych porzeczek)
- 200 g śmietanki 30 - 36%
- cukier puder wedle uznania
- 1 łyżka żelatyny
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki wódki
- 1 łyżka cukru pudru
- skórka starta z połowy limonki
- owoce
Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem. Kiedy białka są już prawie ubite, wsypujemy do miski cukier i dalej miksujemy, aby uzyskać bardzo sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy po jednym żółtku, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. W osobnej misce łączymy obie mąki i proszek do pieczenia, po czym przesiewamy do ciasta. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180°C około 25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt spuszczamy z wysokości kolan na podłogę, aby go odpowietrzyć i studzimy w otwartym piekarniku.
Przygotowanie kremu mascarpone zaczynamy od ubicia schłodzonej śmietanki z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników. Taką masę łączymy w owocami i skórką z limonki.
Owoce do kremu owocowego gotujemy razem z cukrem, aż się całkowicie rozgotują. Gorące owoce przecieramy przez sito, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do wystudzonego kremu dodajemy schłodzoną śmietankę i ubijamy.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Składamy w następujący sposób: pierwszy krążek skrapiamy połową ponczu, smarujemy połową kremu mascarpone. Czynność powtarzamy z kolejnym blatem. Trzeci blat i boki tortu pokrywamy kremem owocowym.
Tort chłodzimy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy owocami i skórką z limonki.
Smacznego!
Pełna lista uczestniczek urodzinowej sesji:
- Tort marcepanowy z malinami Łucji Serafin z bloga http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
- Tort jagodowy Zanety Hajnowskiej z http://cupcakefactory.pl/
- Tort jesienny z orzechami Joanny Tchórzewskiej z https://www.facebook.com/jographia.design
- Tort marchewkowo-dyniowy Olgi Płazy z http://tequilagotuje.com/
- Tort kokosowy Laury Chołodeckiej z http://www.cafebabilon.pl/
- Tort z masłem orzechowym, kajmakiem i orzechami Martyny Sobki z bloga http://www.smakiempisany.pl/
- Tort z musem czekoladowym i gruszkami Bernadetty Parusińkiej-Ulewicz z bloga http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/
- Tort pistacjowo-chałwowy Moniki Szefler z http://przezogrodek.pl/
- Tort naleśnikowy Małgorzaty Zabokrzyckiej z bloga http://trawkacytrynowa.pl/
- Tort bezowy z owocami Olimpii Davies z bloga http://pomyslowepieczenie.blogspot.com/
- Tort arbuzowy Katarzyny Sieradz z http://gotujzkasia.pl/
- Tort Schwarzwaldzki Joanny Aniszczyk z https://www.facebook.com/ilovetoeatpoland
ojej, a pamiętam jak dostałam pierwszy numer, a to tak jakby wczoraj :)
OdpowiedzUsuńTort komandos :D A do tego bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń