niedziela, 25 października 2015

Tort owocowo-limonkowy i urodzinowe wydanie magazynu Kocioł

Magazyn Kocioł nie mógł inaczej obchodzić swoich pierwszych urodzin. Dużo tortów, sesje zdjęciowe zakończone degstacją i ogromna dawka śmiechu. Mniej więcej tak powstał specjalny, urodzinowy numer -> tutaj. Oprócz konkretnej dawki przepisów w tym numerze możecie poznać część kotłowej ekipy. Po pełną listę wszystkich blogerek ze specjalnego numeru odsyłam Was poniżej, a po zdjęcia z backstage`u na bloga Kasia -> tutaj.
Piękne zdjęcia poniżej wykonał Rafał z Komorowski Foto, który dzielnie znosił 7 bab i ich wizje podczas sesji :).



Co potrzebujemy?


Na tortownicę o średnicy 18 cm.

Składniki na biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 85 g cukru pudru
  • 30 g mąki tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 - 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g owoców (np. malin, borówek, porzeczek)
  • skórka starta z połowy limonki
Składniki na krem owocowy:
  • 250 g czerwonych owoców (ja użyłam malin i czerwonych porzeczek)
  • 200 g śmietanki 30 - 36%
  • cukier puder wedle uznania
  • 1 łyżka żelatyny
Składniki na poncz:
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo do podania:
  • skórka starta z połowy limonki
  • owoce
Jak przyrządzamy?
Zaczynamy od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem. Kiedy białka są już prawie ubite, wsypujemy do miski cukier i dalej miksujemy, aby uzyskać bardzo sztywną i błyszczącą pianę.  Dodajemy po jednym żółtku, dokładnie mieszając drewnianą łyżką. W osobnej misce łączymy obie mąki i proszek do pieczenia, po czym przesiewamy do ciasta. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180°C około 25 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt spuszczamy z wysokości kolan na podłogę, aby go odpowietrzyć i studzimy w otwartym piekarniku.
Przygotowanie kremu mascarpone zaczynamy od ubicia schłodzonej śmietanki z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników. Taką masę łączymy w owocami i skórką z limonki.
Owoce do kremu owocowego gotujemy razem z cukrem, aż się całkowicie rozgotują. Gorące owoce przecieramy przez sito, dodajemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Do wystudzonego kremu dodajemy schłodzoną śmietankę i ubijamy.
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Składamy w następujący sposób: pierwszy krążek skrapiamy połową ponczu, smarujemy połową kremu mascarpone. Czynność powtarzamy z kolejnym blatem. Trzeci blat i boki tortu pokrywamy kremem owocowym.
Tort chłodzimy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy owocami i skórką z limonki.
Smacznego!

Pełna lista uczestniczek urodzinowej sesji:

2 komentarze:

  1. ojej, a pamiętam jak dostałam pierwszy numer, a to tak jakby wczoraj :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort komandos :D A do tego bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...