wtorek, 20 sierpnia 2013

Apetyczne gofry z malinami i cukrem pudrem

Odkąd Mama sprezentowała mi 2 lata temu na urodziny gofrownicę, lubię od czasu do czasu zrobić gofra :) W sobotę na śniadanie albo we wtorek na kolację ;). Dziś gofry w wersji lżejszej, bez bitej śmietany. Korzystając z dobrodziejstw lata wybrałam maliny i niezastąpiony cukier puder.... Przepis też pochodzi o Mamy.


Co potrzebujemy?

Podane składniki wystarczą na 10 gofrów.


  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • cukier puder
  • ok.300g malin
Jak przyrządzamy?

Żółtka oddzielić od białek. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli  i wymieszać z ciastem.
Do rozgrzanej gofrownicy wlać porcję ciasta (ja robię to przy pomocy chochelki) i piec na rumiano. Upieczonych gofrów lepiej nie układać jeden na drugim, bo zwilgotnieją i zrobią się miękkie. 
Gdy trochę ostygną udekorować owocami i posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!

2 komentarze:

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...