czwartek, 8 sierpnia 2013

Ciepło... Gorąco... Chłodnik ! Chłodnik ogórkowy z wędzonym łososiem

Kiedyś na myśl o zimnej zupie myślałam sobie "Fuj!". Potem odwiedziłam Andaluzję i poznałam gazpacho, które rewelacyjnie gasiło pragnienie. Od tego czasu podczas upałów często robię chłodniki. Na nadchodzące wysokie temperatury (na te chłodniejsze dni również) proponuję chłodnik ogórkowy z podkręconym smakiem.




Co potrzebujemy?

Skałdniki na porcję dla 2 osób

  • 1 ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 100g łososia wędzonego
  • 3/4 dużego pojemnika kefiru
  • pół dużego pojemnika jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzamy?
Obranego ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek posiekać. Warzywa połączyć z jogurtem i kefirem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zimny z łososiem pokrojonym na kawałki.
Nic tak prostego i sycącego  nie można wyczarować w kuchni tak szybko nie włączając kuchenki :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...