Kiedyś na myśl o zimnej zupie myślałam sobie "Fuj!". Potem odwiedziłam Andaluzję i poznałam gazpacho, które rewelacyjnie gasiło pragnienie. Od tego czasu podczas upałów często robię chłodniki. Na nadchodzące wysokie temperatury (na te chłodniejsze dni również) proponuję chłodnik ogórkowy z podkręconym smakiem.
Co potrzebujemy?
Skałdniki na porcję dla 2 osób
- 1 ogórek szklarniowy lub 3-4 gruntowe
- 5 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 100g łososia wędzonego
- 3/4 dużego pojemnika kefiru
- pół dużego pojemnika jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzamy?
Obranego ogórka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek posiekać. Warzywa połączyć z jogurtem i kefirem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zimny z łososiem pokrojonym na kawałki.
Nic tak prostego i sycącego nie można wyczarować w kuchni tak szybko nie włączając kuchenki :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz