Dostałam ostatnio prezenty prosto z Hiszpanii- szynkę serrano i ser z mieszanki mleka koziego, owczego i krowiego. Dla mnie są to prawdziwe rarytasy :) Bardzo lubię kuchnię hiszpańską, więc na blogu na pewno znajdzie się kilka przepisów zainspirowanych kuchnią iberyjską, a w szczególności Andaluzją. Na początek coś z jamon serrano :)
Hiszpańskie rarytaski :) |
Co potrzebujemy?
Składniki wystarczą na 3 duże porcje.
- 1kg dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 300ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 plasterki szynki serrano
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 10 listków bazyli
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- bazyli suszona
- 3 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Jak przyrządzamy?
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć zielony środek i pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem. Po ok. 3min dodać pomidory. Smażyć je do momentu, kiedy rozpadną się na pomidorową pulpę. Dodać przyprawy i cukier. Zalać bulionem i gotować przez ok. 30min, żeby zupa zgęstniała. Zdjąć garnek z kuchenki i blenderem zmiksować całość na krem.
Na suchej patelni podsmażyć szynkę serrano. Zamiast używać noża, można podrzeć plastry palcami na mniejsze kawałki.
Krem podawać ze świeżą bazylią, łyżką śmietany i chrupiącą szynką.
Smacznego!
takich dań nigdy dosyć - świeże, kolorowe i pełne smaku :)
OdpowiedzUsuń