niedziela, 8 września 2013

Lasagne z cukinią i bakłażanem.

Klasyk włoski w wegeteriańskim wydaniu. Co tu więcej pisać?  Panie i Panowie na stole gościła lasagne z sezonowymi warzywami czyli cukinią i bakłażanem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania.". Dostałam ją od Rodziców na urodziny w tym roku i gotowałam z niej po raz pierwszy. A wiele w niej ciekawych przepisów, więc na pewno będzie więcej.
PS. Fanką lasagne bez mięsa stałam się po spróbowaniu lasagne z bakłażanem w Green Way-u we Wrocławiu na Szewskiej. Jeśli jesteście z tego pięknego dolnośląskiego miasta to koniecznie tam wpadnijcie. Super lasagne i nie tylko! :)


Co potrzebujemy?


Składniki na 2 duże porcje. Jak widać na zdjęciu mam takie małe naczynie do zapiekania, w sam raz na 2 osoby :).


  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 6 płatów lasagne
  • 150g suchej mozzarelli
  • 50 g startego parmezanu
  • ok. 300ml  przecieru pomidorowego w kartoniku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 400ml mleka
  • gałka muszkatałowa
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
Jak przyrządzamy?


Bakłażana pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na 20 min. Opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę,  podsmażyć (najlepiej w dwóch turach) bakłażana, na małym ogniu, aż się zrumieni.
Przygotować masło czosnkowe: bardzo miękkie masło (1 duża łyżka) wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, 1 łyżeczką bazyli i oregano. Rozgrzać je na patelni i obsmażyć plastry cukinii na złoto po 5-6 min. 
Płaty makaronu podgotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować beszamel. W garnku o grubym dnie rozpuścić dużą łyżkę masła, dodać do niego dużą łyżkę mąki i szybko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewać mleko partiami szybko mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Sos powinien zgęstnieć, w miarę podgrzewania, do konsystencji śmietany. Jeśli jest za rzadki, dodać mleka. Beszamel doprawić solą, pieprzem i koniecznie gałką muszkatałową. 
W formie układać następujące warstwy: makaron, sos beszamelowy, bakłażan, cukinia, przecier pomidorowy, tarta mozzarella. Powinnym wyjść Wam 2 takie warstwy. Zakończyć makaronem, beszamelem i tartym parmezanem. Wierzch posypać suszonym oregano. 
Całość zapiekać ok.35-40 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po zrumienienu wyjąć i odczekać kilka minut przed podaniem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...