Klasyk włoski w wegeteriańskim wydaniu. Co tu więcej pisać? Panie i Panowie na stole gościła lasagne z sezonowymi warzywami czyli cukinią i bakłażanem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania.". Dostałam ją od Rodziców na urodziny w tym roku i gotowałam z niej po raz pierwszy. A wiele w niej ciekawych przepisów, więc na pewno będzie więcej.
PS. Fanką lasagne bez mięsa stałam się po spróbowaniu lasagne z bakłażanem w Green Way-u we Wrocławiu na Szewskiej. Jeśli jesteście z tego pięknego dolnośląskiego miasta to koniecznie tam wpadnijcie. Super lasagne i nie tylko! :)
Co potrzebujemy?
Składniki na 2 duże porcje. Jak widać na zdjęciu mam takie małe naczynie do zapiekania, w sam raz na 2 osoby :).
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 6 płatów lasagne
- 150g suchej mozzarelli
- 50 g startego parmezanu
- ok. 300ml przecieru pomidorowego w kartoniku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ok. 400ml mleka
- gałka muszkatałowa
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Bakłażana pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić na 20 min. Opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć (najlepiej w dwóch turach) bakłażana, na małym ogniu, aż się zrumieni.
Przygotować masło czosnkowe: bardzo miękkie masło (1 duża łyżka) wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, 1 łyżeczką bazyli i oregano. Rozgrzać je na patelni i obsmażyć plastry cukinii na złoto po 5-6 min.
Płaty makaronu podgotować w lekko osolonej wodzie. Przygotować beszamel. W garnku o grubym dnie rozpuścić dużą łyżkę masła, dodać do niego dużą łyżkę mąki i szybko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewać mleko partiami szybko mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Sos powinien zgęstnieć, w miarę podgrzewania, do konsystencji śmietany. Jeśli jest za rzadki, dodać mleka. Beszamel doprawić solą, pieprzem i koniecznie gałką muszkatałową.
W formie układać następujące warstwy: makaron, sos beszamelowy, bakłażan, cukinia, przecier pomidorowy, tarta mozzarella. Powinnym wyjść Wam 2 takie warstwy. Zakończyć makaronem, beszamelem i tartym parmezanem. Wierzch posypać suszonym oregano.
Całość zapiekać ok.35-40 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po zrumienienu wyjąć i odczekać kilka minut przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz