Na talerzu gościła dziś ryba prosto z Gdańska. Po krótkim urlopie w Trójmieście nie mieliśmy dość bałtyckich przysmaków i wzieliśmy trochę ze sobą do Krakowa. Spodziewajcie się wkrótce więcej rybnych przepisów.
PS. Trójmiasto jest przepiękne. Byłam pierwszy raz i się zakochałam! :)
Co potrzebujemy?
Składniki na 1 porcję.
- 1 polędwica z dorsza
- garść młodego szpinaku
- 4 pomidorki cherry
- kiełki rzodkiewki
- mąka tortowa
- sól i pieprz
- imbir mielony
- sok z połowy cytryny
- dressing Polski
- oliwa
Polędwicę przyprawić solą, pieprzem i odrobiną imbiru, polać sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na kilka godzin albo całą noc.
Rybę obtoczyć delikatnie w mące i smażyć na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotować sałatkę. W misce wymieszać szpinak oraz połówki pomidorków, zalać dressingiem. Przyznam się, że tym razem poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego dressingu w saszetce. Oczywiście możecie przygotować dressing sami, np. vinaigrette.
Rybę podawać z sałatką i kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz