środa, 4 września 2013

Polędwica z dorsza z patelni

Na talerzu gościła dziś ryba prosto z Gdańska. Po krótkim urlopie w Trójmieście nie mieliśmy dość bałtyckich przysmaków i wzieliśmy trochę ze sobą do Krakowa. Spodziewajcie się wkrótce więcej rybnych przepisów
PS. Trójmiasto jest przepiękne. Byłam pierwszy raz i się zakochałam! :)



Co potrzebujemy?

Składniki na 1 porcję.


  • 1 polędwica z dorsza
  • garść młodego szpinaku
  • 4 pomidorki cherry
  • kiełki rzodkiewki
  • mąka tortowa
  • sól i pieprz
  • imbir mielony
  • sok z połowy cytryny
  • dressing Polski
  • oliwa 
Jak przyrządzamy?


Polędwicę przyprawić solą, pieprzem i odrobiną imbiru, polać sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na kilka godzin albo całą noc.
Rybę obtoczyć delikatnie w mące i smażyć na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.
Przygotować sałatkę. W misce wymieszać szpinak oraz połówki pomidorków, zalać dressingiem. Przyznam się, że tym razem poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego dressingu w saszetce. Oczywiście możecie przygotować dressing sami, np. vinaigrette. 
Rybę podawać z sałatką i kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...