Przepis trochę leżakował w archiwum, ale w końcu doczekał się publikacji. Na weekendowy obiad będzie jak znalazł :) Ogólnie całe danie robi się samo w piekarniku. Trzeba się tylko trochę namęczyć z roladkami. Moje wychodzą już co raz lepiej, co oznacza, że nie rozwalają się podczas pichcenia :)
Odpalcie swoje piekarniki na weekend i spędzcie trochę czasu z rodziną! :)
Co potrzebujemy?
Składniki na 2 osoby.
- 2 filety z kurczaka
- 4 pomidory suszone
- 8 oliwek zielonych
- 6 plastrów szynki serrano
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 3 łyżeczki ostrej papryki
- sok z cytryny- ok. łyżeczki
- sól i pieprz
- oliwa
Zacznijmy od ziemniaków- obieramy i kroimy w paski. Wkładamy do dużej miski i przyprawiamy papryką ostrą i przyprawą do ziemniaków oraz polewamy małą ilością oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy rękami.
Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy na cienkie kawałki. Pomidory suszone kroimy w paski, oliwki w plastry. Tak przygotowane warzywa układamy na rozbitej piersi z kurczaka i zawijamy w roladkę. Roladkę owijamy ciasno szynką serrano. Ja użyłam po 3 plastry na roladkę. Na dużej blaszce, takiej z piekarnika umieszczamy na środku roladki i dookoła układamy wcześniej przygotowane ziemniaki. Całość pieczemy w 200 st. przez ok. 35-40 min.
W międzyczasie przygotowujemy aioli czyli hiszpański zimny sos czosnkowy. Aioli składa się z żółtek, czosnku, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Powiedziałabym, że to coś w stylu majonezu czosnkowego. Ja zrobiłam go po swojemu :) Majonez wymieszałam z jogurtem i śmietaną, drobno posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny.
Roladki podawać z ziemniakami i sosem. Przed podaniem można posypać suszonym lub świeżym oregano.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz