Uwielbiam osiedlowe bazarki! Zwłaszcza latem, kiedy każdy stragan pełen jest kolorowych warzyw i owoców.... Lubię, kiedy to co jem jest kolorowe. Właśnie dlatego często robię krem z marchewki. Wszystko w nim gra: kolor, smak, konsystencja. Pierwszy raz robiłam krem z młodej marchewki- polecam! :)
Co potrzebujemy?
- 1 pęczek młodej marchewki
- 1 mała cebula
- kostka bulionowa (drobiowa lub warzywna)
- mix przypraw curry
- kawałek czerstwej bagietki
- śmietana 18%
- oliwa z oliwek
- mielona słodka papryka
- oregano
- tymianek
- rozmaryn
Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać marchewkę i chwilę podsmażać w garnku. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku (0,5-0,7 l) i zalać warzywa w garnku. Gotować wszystko do momentu, kiedy marchewka będzie miękka. Kiedy trochę przestygnie, zmiksować na gładki krem. Dodać 1 łyżeczkę curry.
Kiedy zupa się gotuje, można przygotować grzanki. Bagietkę pokroić w kostkę, polać oliwą z oliwek. W małej misce wymieszać paprykę, oregano, tymianek i rozmaryn. Taką mieszanką posypać kawałki bagietki i wymieszać. Wrzucić wszystko na rozgrzaną patelnię i podsmażyć na rumiano.
Krem podawać w odrobiną śmietany i grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz