czwartek, 4 lipca 2013

Krem z młodej marchewki z domowymi ziołowymi grzankami

Uwielbiam osiedlowe bazarki! Zwłaszcza latem, kiedy każdy stragan pełen jest kolorowych warzyw i owoców.... Lubię, kiedy to co jem jest kolorowe. Właśnie dlatego często robię krem z marchewki. Wszystko w nim gra: kolor, smak, konsystencja. Pierwszy raz robiłam krem z młodej marchewki- polecam! :)



Co potrzebujemy?

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 mała cebula
  • kostka bulionowa (drobiowa lub warzywna)
  • mix przypraw curry
  • kawałek czerstwej bagietki
  • śmietana 18%
  • oliwa z oliwek
  • mielona słodka papryka
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
Jak przyrządzamy?

Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać marchewkę i chwilę podsmażać w garnku. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku (0,5-0,7 l) i zalać warzywa w garnku. Gotować wszystko do momentu, kiedy marchewka będzie miękka. Kiedy trochę przestygnie, zmiksować na gładki krem. Dodać 1 łyżeczkę curry.
Kiedy zupa się gotuje, można przygotować grzanki. Bagietkę pokroić w kostkę, polać oliwą z oliwek. W małej misce wymieszać paprykę, oregano, tymianek i rozmaryn. Taką mieszanką posypać kawałki bagietki i wymieszać. Wrzucić wszystko na rozgrzaną patelnię i podsmażyć na rumiano. 
Krem podawać w odrobiną śmietany i grzankami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...