Lato to moja ulubiona pora roku. Bogactwo owoców i warzyw przyprawia mnie wtedy o zawrót głowy. Wśród owoców zdecydowanie wygrywają jagody i maliny. Z ich udziałem może powstać wiele wspaniałych ciast. Dziś będzie jedno z nich- tarta z mascarpone z jagodami i malinami. Spód z kruchego ciasta, a takowe już potraficie zrobić. Pamiętacie przepis na szarlotkę z pierwszego wpisu(tutaj)? Wystarczy, że zmienicie ilość składników o połowę i otrzymacie bazę do każdej tarty. Reszta zależy od Waszej wyobraźni :)
Co potrzebujemy?
Oprócz tego:
- 1 serek mascarpone 250g
- 1 śmietanka 30% 200g
- 2 łyżki cukru pudru
- maliny i jagody
Jak przyrządzamy?
Zagniatamy ciasto wg przepisu i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy na tartę. Moja ma 29cm średnicy i ciasta spokojnie wystarcza. Pieczemy przez ok. 25min (aż ciasto się zarumieni) w temperaturze 180st.
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto dobrze ostudzić. W międzyczasie przygotować wypełnienie tarty. Ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Łączymy z mascarpone i delikatnie mieszamy. Wierzch tarty dekorujemy malinami i jagodami. Całość schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz