wtorek, 23 lipca 2013

Tarta Niebo w gębie. Z owocami i mascarpone.

Lato to moja ulubiona pora roku. Bogactwo owoców i warzyw przyprawia mnie wtedy o zawrót głowy. Wśród owoców zdecydowanie wygrywają jagody i maliny. Z ich udziałem może powstać wiele wspaniałych ciast. Dziś będzie jedno z nich- tarta z mascarpone z jagodami i malinami. Spód z kruchego ciasta, a takowe już potraficie zrobić. Pamiętacie przepis na szarlotkę z pierwszego wpisu(tutaj)? Wystarczy, że zmienicie ilość składników o połowę i otrzymacie bazę do każdej tarty. Reszta zależy od Waszej wyobraźni :)





Co potrzebujemy?


Składniki na spód tarty dokładnie takie jak w tym przepisie, tylko używamy połowę składników.
Oprócz tego:
  • 1 serek mascarpone 250g
  • 1 śmietanka 30% 200g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • maliny i jagody

Jak przyrządzamy? 


Zagniatamy ciasto wg przepisu i schładzamy w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy na tartę. Moja ma 29cm średnicy i ciasta spokojnie wystarcza. Pieczemy przez ok. 25min (aż ciasto się zarumieni) w temperaturze 180st.
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto dobrze ostudzić. W międzyczasie przygotować wypełnienie tarty. Ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Łączymy z mascarpone i delikatnie mieszamy. Wierzch tarty dekorujemy malinami i jagodami. Całość schładzamy w lodówce.  
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...