poniedziałek, 15 lipca 2013

Łosoś na pomidorowym tagliatelle z mascarpone

Nie masz czasu? Potrzebujesz przepis na szybki posiłek? To dobrze trafilłeś! :) Dziś na blogu dowiesz się, jak zrobić pyszne danie w 15 minut. Niezastąpiony łosoś plus makaron- tylko tyle potrzeba, żeby wyczarować bardzo dobry lunch albo kolację. Zapraszam! :)


Co potrzebujemy?

Składniki na 1 osobę.
  • kawałek łososia
  • 2 gniazda tagliatelle
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki serka Arla Apetina Pesto & Rukola (chyba jakaś nowość na rynku :) sprawdza się znakomicie z makaronem)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego- poszłam trochę na łatwiznę ;)
  • oregano suszone
  • bazylia suszona
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • sok z cytryny
  • olej
Jak przyrządzamy?

Zagotować wodę na makaron. Łososia przyprawić solą i pieprzem i odstawić na bok. Tagliatelle gotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy makaron jest już gotowy, odcedzić i włożyć z powrotem do tego samego garnka. Najlepiej będzie zachować odrobinę wody z makaronu na dnie garnka. Do makaronu dokładamy mascarpone i serek Pesto & Rukola. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę składników- koncentrat, zioła i przyprawy do smaku. Jeśli jest za gęste to dolać trochę wody.
Cały proces tworzenia makaronu w kremowym sosie jest bardzo szybki, dlatego mniej więcej pod koniec gotowania makaronu należy rozgrzać patelnie z olejem i usmażyć łososia. Całość podajemy jak na zdjęciu czyli łosoś na tagliatelle. Rybę skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...