Nie doceniałam cuknii dopóki M. nie zaczął mi jej serwować w różnej postaci. Czarował z niej pasty i placuszki. Teraz cukinia często gości na naszym stole, zwłaszcza latem. Dziś będą placuszki z cuknii i młodej marchewki, ale zamiast marchewki można dodać inne warzywa, a cuknię potraktować jako bazę. Szybki dip ziołowy podkreśli ich smak. Wszystko przyrządza się szybko i sprawnie, żeby nie tracić słonecznych letnich dni na stanie przy garach! :)
Co potrzebujemy?
Składniki na 2 osoby.
- 1 cuknia
- 2 młode marchewki ( wzięłam takie z pęczka, więc nie za duże)
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki otrębów pszennych
- starty parmezan
- sól
- suszone oregano
- olej do smażenia
- duży gęsty jogurt naturalny
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- chilli mielon
- sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzamy?
Na tarce (duże oczka) zetrzeć cukinię i marchewkę. Dodać roztrzepane jajka, mąkę i otręby. Wymieszać wszystko dokładnie. Doprawić solą i oregano oraz startym parmezanem- ja dałam dużo, bo lubię :).
Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć placuszki. Na jeden daję mniej więcej jedną łyżkę stołową ciast.
Kiedy placuszki się smażą, przygotować prosty dip ziołowy. Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem i koperkiem, doprawić solą, pieprzem i chilii.
Zajadać się w domu albo zabrać ze sobą na piknik. Na kocu nad rzeką smakują jeszcze lepiej :) !
Smacznego!
dzisiaj zrobiłam Twoje placuszki. Tylko z uwagi na nieobecność parmezanu w mojej lodówce, dodałam twaróg solankowy wędzony. Wyszły pyszne!! Dzięki za przepis :))
OdpowiedzUsuńDzięki! Cieszę się bardzo!:)
OdpowiedzUsuńCukinia miłością mą, w każdej postaci, chyba napiszę do niej odę! :)
OdpowiedzUsuńMmmmm...smakowicie to wygląda..uwielbiam placuszki :)
OdpowiedzUsuń