Podróże, podróże, podróże.... Z każdej przywożę kulinarne wspomnienia i drobne souveniry np. przyprawy. Z ostatnich wakacji przywiozłam sproszkowany kardamon i do tej pory nie wiedziałam co z nim zrobić. Ale naleśniki z kardamonem? Brzmią OK! :) A smakują jeszcze lepiej! Dodanie kardamonu zdecydowanie podkręca ich smak.
Pamiątka z wakacji |
Niedzielne śniadanie |
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (niegazowanej lub z kranu)
- 2 jajka
- mąka- ja daję "na oko", do konsystencji w miarę rzadkiej
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- odrobina soli
- olej do smażenia
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 20 dag truskawek
W misce wymieszać mleko i wodę. Dodać jajko i roztrzepać, następnie sól i kardamon. Wszystko wymieszać z mąką. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć naleśniki.
W międzyczasie ubić śmietankę z cukrem pudrem i pokroić truskawki w plasterki.
Gotowe naleśniki podawać z tak przygotowanymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz