niedziela, 7 lipca 2013

Niedzielne śniadanie- Kardamonowe naleśniki

Podróże, podróże, podróże.... Z każdej przywożę kulinarne wspomnienia i drobne souveniry np. przyprawy. Z ostatnich wakacji przywiozłam sproszkowany kardamon i do tej pory nie wiedziałam co z nim zrobić. Ale naleśniki z kardamonem? Brzmią OK! :) A smakują jeszcze lepiej! Dodanie kardamonu zdecydowanie podkręca ich smak.

Pamiątka z wakacji
Niedzielne śniadanie


Co potrzebujemy?
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (niegazowanej lub z kranu)
  • 2 jajka
  • mąka- ja daję "na oko", do konsystencji w miarę rzadkiej
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • odrobina soli
  • olej do smażenia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 20 dag truskawek
Jak przyrządzamy?



W misce wymieszać mleko i wodę. Dodać jajko i roztrzepać, następnie sól i kardamon. Wszystko wymieszać z mąką. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć naleśniki.
W międzyczasie ubić śmietankę z cukrem pudrem i pokroić truskawki w plasterki.
Gotowe naleśniki podawać z tak przygotowanymi dodatkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...