Odkąd w listopadowo- grudniowym numerze KUKBUKa przeczytałam i zobaczyłam, jakie pyszności można robić z kaszą w roli głównej, od razu zapałałam miłością. Do tej pory kasze kojarzyły mi się z gulaszem i ogórkiem kiszonym, podawanym podczas niedzielnego obiadu. Ale nic bardziej mylnego! Kasza w nowoczesnym wydaniu może i nie jest w sosie, ale za to ze zdrowymi warzywami, aromatycznym mięsem i świeżymi ziołami.
Zainspirowana pomysłami z KUKBUKa zrobiłam po raz wtóry kaszę pęczak z warzywami i bardzo prostym jogurtowym dressingiem. Oprócz walorów odżywczo- smakowych, danie jest nieskomplikowane i łatwe w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Co potrzebujemy?
Porcja dla 2 osób.
- 1 torebka (100 g) kaszy pęczak
- pół cukini
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- duży gęsty jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- sok z połowy cytryny
Paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinę przecinamy wzdłuż na ćwiartki i na grube plastry, cebulę na większe kawałki. Tak pokrojone warzywa przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem oraz mieszamy z 1 łyżką oliwy. Wkładamy do naszynia żaroodpornego lub wykładamy na blachę i pieczemy ok. 40 min w temperaturze 180 st. Gotowe warzywa powinny być miękkie i jędrne.
Gotujemy kaszę w bulionie (lub osolonej wodzie) według opisu na opakowaniu.
W miseczce mieszamy jogurt, sok z cytryny i posiekaną świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przed podaniem możemy podsmażyć kaszę na patelni z rozgrzanym masłem/ olejem kokosowym.
Smacznego!
wygląda bardzo apetycznie - piękne kolory!
OdpowiedzUsuń