Lubię dania z piekarnika za oszczędność czasu i łatwość wykonania. Są wręcz idealne dla leniwych bądź nielubiących gotować albo kiedy odwiedzają nas goście. Obiad czy kolacja lądują w piekarniku i praktycznie robią się same, a my mamy czas dla siebie lub naszych gości
Pierwsze kroki w połączeniu ryba plus piekarnik warto postawić razem z pstrągiem. To naprawdę proste.
Co potrzebujemy?
- 2 pstrągi
- 1 cytryna
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Jak przyrządzamy?
Umyte
i osuszone ryby nacieramy solą i pieprzem z każdej strony. Wyparzoną cytrynę
kroimy w plastry, które wkładamy do środka pstrągów oraz na skórę. Koperek
rwiemy na mniejsze kawałki. Część umieszczamy w rybie, część wkładamy
bezpośrednio do papierowego papilota, w którym będzie się piekła ryba. Pstrągi
zawijamy pojedynczo w papier do pieczenia, formując z niego papilota na kształt
cukierka. Pieczemy w temperaturze 200°C około 25-35 minut. Po 20 minutach
pieczenia można otworzyć papier, aby skóra z wierzchu się przypiekła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz