poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Pstrąg pieczony w papierze

Lubię dania z piekarnika za oszczędność czasu i łatwość wykonania. Są wręcz idealne dla leniwych bądź nielubiących gotować albo kiedy odwiedzają nas goście. Obiad czy kolacja lądują w piekarniku i praktycznie robią się same, a my mamy czas dla siebie lub naszych gości
Pierwsze kroki w połączeniu ryba plus piekarnik warto postawić razem z pstrągiem. To naprawdę proste.

Co potrzebujemy?

  • 2 pstrągi
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Jak przyrządzamy?
Umyte i osuszone ryby nacieramy solą i pieprzem z każdej strony. Wyparzoną cytrynę kroimy w plastry, które wkładamy do środka pstrągów oraz na skórę. Koperek rwiemy na mniejsze kawałki. Część umieszczamy w rybie, część wkładamy bezpośrednio do papierowego papilota, w którym będzie się piekła ryba. Pstrągi zawijamy pojedynczo w papier do pieczenia, formując z niego papilota na kształt cukierka. Pieczemy w temperaturze 200°C około 25-35 minut. Po 20 minutach pieczenia można otworzyć papier, aby skóra z wierzchu się przypiekła.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...