Oprócz wielu sezonowych przepisów w numerze możecie przeczytać o dolnośląskim miodzie, co warto zjeść w restauracji zwyciężczyni 4 edycji Top Chef`a Katarzyny Daniłowicz- Olszewskiego 128 i co Tomek Jakubiak robi w kuchni. Na pewno znajdziecie coś dla siebie.
Co potrzebujemy?
Na tortownicę o średnicy 28 cm.
Składniki na ciasto:
- 680 g mąki tortowej
- 220 g cukru
- 200 g masła
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 2 kg winnych jabłek (np. szara reneta)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
Dodatkowo: cukier puder, bułka tarta
Jak przyrządzamy?
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy na średnim ogniu razem z cukrem, masłem i wodą, aż zmiękną. Na koniec dodajemy cynamon i kardamon. Takie nadzienie możemy przygotować dzień wcześniej lub w czasie, kiedy ciasto będzie się chłodziło w lodówce.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za bardzo kleiło się do rąk, dodajemy małymi partiami mąkę i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną połową wykładamy blachę, posypujemy bułką tartą, aby pochłonęła nadmiar soków podczas pieczenia. Na to wykładamy wcześniej przygotowane jabłka. Na wierzch układamy pozostałą część ciasta. Możemy je rozwałkować lub ułożyć z niego kratkę. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz