Nowy rok to i nowe smaki. Ser kozi dobrze smakuje z jabłkiem i tymiankiem, a smak prażonych orzechów włoskich podkręci to danie. Ogólnie risotto to taka wdzięczna potrawa na winie. Dosłowie i w przenośni :) Przygotowujemy je na winie (choć w tym przypadku na cydrze, żeby podbić smak jabłek) i możemy dodać do niego, co nam się akurat nawinie z kuchennych szafek i lodówki.
Co potrzebujemy?
Składniki na
risotto:
- 170 g szklanka ryżu arborio
- 1 l bulionu warzywnego
- 100 ml cydru
- 1 mała cebula
- 2 łyżki serka koziego do smarowania
- ½ jabłka słodko- kwaśnego (u mnie Szampion)
- 3 łyżki masła
- świeży tymianek
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 100 ml oliwy z oliwek
Jak przyrządzamy?
Orzechy prażymy
na suchej patelni. Wystudzone blendujemy z oliwą. Odstawiamy na kilak godziny,
żeby smaki się przegryzły.
Na głębokiej
patelni lub w szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła.
Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dosypujemy
ryż i dokładnie mieszamy do czasu, kiedy ziarna zrobią się przeźroczyste.
Podlewamy cydrem i czekamy, aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę ciepłego
bulionu, mieszamy czekając, aż ryż wchłonie płyn. Czynność powtarzamy
kilkakrotnie, aż ryż będzie al dente. Dodajemy kozi seri łyżkę masła. Obficie
posypujemy tymiankiem, dokładnie łącząc składniki. Jabłko kroimy w dużą kostkę
i mieszamy z gotowym risottem.
Podajemy z oliwą
z prażonych orzechów włoskich.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz