środa, 20 stycznia 2016

Indyjski dal z czerwoną soczewicą

Mam dla Was sycące i rozgrzewające danie rodem z Półwyspu Indyjskiego. Dal jest to forma gulaszu przygotowanego na bazie czerwonej soczewicy i pomidorów. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz nie wymaga wymyślnych składników. Wystarczy 30 minut, aby delektować się aromatycznym posiłkiem.
Przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu Kocioł, który aż kipi soczewicą i oczywiście czekoladą, o czym wspomniałam już w ostatnim poście.

Co potrzebujemy?

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 400 ml wody
  • sól
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • świeża kolendra (opcjonalnie)

Jak przyrządzamy?
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy wszystkie przyprawy, oprócz soli, i podgrzewamy około 2 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy kolejne 5 minut na średnim ogniu. Następnie wlewamy mleko kokosowe, pomidory i wodę. Soczewicę dokładnie płuczemy i również wrzucamy do garnka. Wszystko gotujemy, aż soczewica zmięknie, czyli około 20 minut. Na koniec solimy do smaku. Podajemy ze świeżą kolendrą i chlebkami naan.
Smacznego!

1 komentarz:

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...