Przepis pochodzi z ostatniego numeru magazynu Kocioł, który aż kipi soczewicą i oczywiście czekoladą, o czym wspomniałam już w ostatnim poście.
Co potrzebujemy?
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka chilli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 400 ml wody
- sól
- 2 łyżki oleju kokosowego
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Jak przyrządzamy?
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy wszystkie przyprawy, oprócz soli, i podgrzewamy około 2 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę cebule oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy kolejne 5 minut na średnim ogniu. Następnie wlewamy mleko kokosowe, pomidory i wodę. Soczewicę dokładnie płuczemy i również wrzucamy do garnka. Wszystko gotujemy, aż soczewica zmięknie, czyli około 20 minut. Na koniec solimy do smaku. Podajemy ze świeżą kolendrą i chlebkami naan.
Smacznego!
Uwielbiam dal, zresztą jak wiekszość dan z kuchni hinduskiej
OdpowiedzUsuń