Myślenie "out of the box" sprawdza się nie tylko w zawodowej burzy mózgów. Ostatnio wykorzystałam je także w kuchni i połączyłam składniki, które na pierwszy rzut oka nie pasują do siebie zupełnie. Tak też powstało domowe pesto z chałwą, która doskonale zastąpiła orzechy. Jako pozostałe składniki wykorzystałam neutralny w smaku szpinak oraz standardowy pesto-duet czyli oliwę i ser. Całość podkręciłam ostrym chilli. Smak jest naprawdę ciekawy.
Co potrzebujemy?
Składniki na
pesto:
- 1 duża garść
świeżego szpinaku baby
- 25 g chałwy z
orzechami
- 25 g tartego sera
grana padano
- 75 ml oliwy z
oliwek
- sól i pierz do
smaku
Dodatkowo:
- 150 g makaronu
spaghetti
- pół czerwonej
ostrej papryczki
Jak przyrządzamy?
Wszystkie
składniki pesto blendujemy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy łączymy
z pesto i plastrami ostrej papryczki.
Rzeczywiście bardzo ciekawe :-)
OdpowiedzUsuńJak nie lubię chałwy, to w takim połączeniu bardzo mi smakowała :) Do odważnych świat należy!
UsuńIntrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńOwszem :) Takie najlepsze :)
Usuń