czwartek, 17 marca 2016

Domowe mleka roślinne: kokosowe i migdałowe oraz nowy numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego Kocioł

Od premiery 10. numeru magazynu Kocioł minęło już trochę czasu, ja dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby Wam o nim opowiedzieć. W najnowszym wydaniu jest bardzo wiosennie, trochę nostalgicznie i jak zwykle bardzo kolorowo. Bohaterami numeru zostały rzodkiewki oraz mleko. W domowej piekarni nadajemy drugie życie czerstwemu pieczywu. Piszemy o regionalnym mięsie z Zawidowic i recenzujemy restaurację Dobra Karma II. A na deser wywiad z matką-założycielką Kotła czyli naszą redaktor naczelną Kasią, prowadzącą bloga Gotuj z Kasią.
Prezentację swoich poczynań w nowym numerze zacznę od mleka roślinnego. Pewnego sobotniego poranka spotkałam się z Olgą z http://www.olgaplaza.pl/ i zabrałyśmy się do stylizacji i zdjęć. Powstały takie piękne zdjęcia i cztery rodzaje domowej roboty mleka roślinnego. Olga zrobiła mleko owsiane i ryżowe, a ja kokosowe i migdałowe. Przygotowanie takiego mleka w domowych warunkach jest bajecznie proste. Wystarczy Wam tylko blender i gaza.
Zdj. Olga Płaza
Co potrzebujemy?

Z podanych składników wyszło po 500-600 ml mleka. Mleko przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.


Mleko kokosowe:

  • 100 g szklanka wiórków kokosowych
  • 250 ml gorącej wody
  • 500 ml zimnej wody, najlepiej źródlanej

Wiórki kokosowe zalewamy gorącą wodą i miksujemy około 60 sekund. Dolewamy 250 ml zimnej wody i miksujemy kolejne 60 sekund. Przecedzamy mleko przez gazę. Odciśnięte wiórki wsadzamy z powrotem do blendera, zalewamy pozostałą wodą i kontynuujemy miksowanie. Powtarzamy odciskanie przez gazę.
Wiórki można wykorzystać do wypieków lub deserów.

Mleko migdałowe:
  • 150 g migdałów
  • 750 ml zimnej wody, najlepiej źródlanej
  • szczypta soli
Migdały zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie odcedzamy i umieszczamy w blenderze. Dolewamy wodę, solimy i miksujemy kilka minut. Mleko przelewamy przez gazę i wyciskamy dokładnie zmiksowane orzechy. Zmielone migdały możemy wykorzystać do wypieków lub deserów.
 Smacznego!

Zdj. Olga Płaza


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...