Dziś będzie szybko i prosto! Szybko, bo piękny poranek za oknem i szkoda marnować czas na stanie w kuchni. Prosto, bo z 4 składników każdy miłośnik czekolady może sobie wyczarować pyszne czekoladowe cudo, aby świętować dzisiejszy Światowy Dzień Czekolady.
Miłośnikiem czekolady jestem i ja, więc przygotowałam mój ulubiony mus czekoladowy. Robiłam go już wiele razy. Przepis jest zarchiwizowany z tyłu mojej głowy, bo nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie ochota na taką pyszność :).
Co potrzebujemy?
Na 2 porcje.
- 100 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
- 50 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę połamaną na małe kawałki. Ściągamy z kuchenki i mieszamy energicznie do momentu, aż czekolada się rozpuści. Studzimy.
Zanim zabierzemy się za obróbkę jajek, myjemy je pod bieżącą wodą i sparzamy wrzątkiem. Z żółtek i cukru pudru robimy kogel-mogel przy pomocy miksera. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Mieszamy wszystko w następującej kolejności: jajka z cukrem z roztopioną czekoladą, a potem delikatnie, najlepiej partiamy dodajemy do tego pianę z białek.
Przelewamy do małych naczyń i umieszczamy w lodówce na kilka godzin. Podajemy z kokosem, owocami, orzechami lub tym, na co akurat mamy ochotę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz