niedziela, 6 lipca 2014

Lekka sałatka z awokado i malinami

Niezawody przepis na sałatkę to zielenina w postaci rukoli, roszponki czy innej sałaty, ser i sezonowe warzywo lub owoc. Staram się zawsze mieć takie składniki w lodówce, żeby można było na szybko, wrzucając garść tego i tamtego, stworzyć zdrową kolację lub lunch do pracy.
W mojej dzisiejszej propozycji wykorzystałam maliny. Soczyste i pachnące latem w połączeniu z mozzarella i sokiem z limonki stanowią doskonały posiłek na upalne dni.


Co potrzebujemy?

Porcja dla 2 osób.
  • 2 duże garści umytej roszponki
  • 2 garści malin
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duża kulka lub 1 opakowanie małych kulek mozzarelli (125g)
  • 1 garść słonecznika
  • sok z 1 limonki

Jak przyrządzamy?


Na talerzu umieszczamy w dowolnej kombinacji roszponkę, maliny, awokado pokrojone w kawałki, mozzarellę (dużą kulkę pokrojaną w kostkę; małych kulek nie trzeba kroić). Każda porcję skrapiamy sokiem z połowy limonki i posypujemy słonecznikiem.
Sok z limonki można zamienić na dowolną oliwę. Ziarna słonecznika można też uprażyć na suchej patelni.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...