Niezawody przepis na sałatkę to zielenina w postaci rukoli, roszponki czy innej sałaty, ser i sezonowe warzywo lub owoc. Staram się zawsze mieć takie składniki w lodówce, żeby można było na szybko, wrzucając garść tego i tamtego, stworzyć zdrową kolację lub lunch do pracy.
W mojej dzisiejszej propozycji wykorzystałam maliny. Soczyste i pachnące latem w połączeniu z mozzarella i sokiem z limonki stanowią doskonały posiłek na upalne dni.
Co potrzebujemy?
Porcja dla 2 osób.
- 2 duże garści umytej roszponki
- 2 garści malin
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duża kulka lub 1 opakowanie małych kulek mozzarelli (125g)
- 1 garść słonecznika
- sok z 1 limonki
Jak przyrządzamy?
Na talerzu umieszczamy w dowolnej kombinacji roszponkę, maliny, awokado pokrojone w kawałki, mozzarellę (dużą kulkę pokrojaną w kostkę; małych kulek nie trzeba kroić). Każda porcję skrapiamy sokiem z połowy limonki i posypujemy słonecznikiem.
Sok z limonki można zamienić na dowolną oliwę. Ziarna słonecznika można też uprażyć na suchej patelni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz