Trochę inne podejście do sernika. Smaczne i ciekawe :) Wodę różaną dostaniecie w sklepach typu smaki świata. Przyda się nie tylko do sernika.
Co potrzebujemy?
Na tortownicę o średnicy 24 cm.
Na masę serową:
- 750 g sera twarogowego na sernik
- 4 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek kaszy mannej
- 4 łyżki wody różanej
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropel aromatu waniliowego
Na spód:
- ok. 100 g biszkoptów
- 80 g masła
Dodatkowo: powidła śliwkowe
Jak przyrzadzamy?
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Biszkopty kruszymy w rozdrabniaczu lub przy pomocy wałka do ciasta (wkładamy je do woreczka foliowego i wałkujemy). Mieszamy z masłem, uzyskując konsystencję podobną do mokrego piasku. Taką masą wykładamy dno tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W dużej misce miksujemy ser z jajkami i cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki i kontynuujemy miksowanie do dokładnego połączenia.
Wylewamy masę serową do tortownicy i pieczemy ok. 50 min (lub do zarumienienia) w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy przede wszystkim od naszego piekarnika.
Lekko ostudzony sernik pokrywamy warstwą powideł.
Smacznego!
Musiał smakować zupełnie wyjątkowo. A wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Rzeczywiście smakuje inaczej niż klasyczny sernik.
Usuń