Pewnego zimowego popołudnia redakcji Kotła zamarzyło się zrobić kinderbal z prawdziwego zdarzenia. Pyszne, zdrowe przekąski pochłaniane przez najmłodszych Kotłowiczów. Przygotowywaliśmy się do majowo-czerwcowego numeru, więc postawiliśmy na tematykę Nocy Świętojańskiej. I tak oto powstał specjalny, magiczny numer Kotła klik.
Ja też wrzuciłam tam swoje 3 grosze w postaci 3 zdrowych, kolorowych napojów.
Co potrzebujemy i jak przyrządzamy?
Składniki na lemoniadę:
- 4 cytryny
- 2 łyżki wody różanej
- miód
- woda mineralna niegazowana
Przygotowanie:
Cytryny sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy.
Wyciskamy z nich sok, łączymy z wodą mineralną i różaną. Dosładzamy miodem
wedle uznania. Lemoniadę podajemy lekko schłodzoną.
Składniki na smoothie:
- 800 ml soku jabłkowego
- 80-100 g świeżego szpinaku baby
- 6 kiwi
Przygotowanie:
Jeśli mamy sokowirówkę, to do otrzymania ok. 800 ml soku
potrzebujemy 2 kg jabłek. Zamiennie można zrobić smoothie z soków
jednodniowych.
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Szpinak, sok jabłkowy i kiwi blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Składniki na shake:
- 5 bananów
- 2 mango
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 500 ml kefiru
- 400 ml mleka kokosowego
- miód
Przygotowanie:
Obrane mango i banany szatkujemy na mniejsze
kawałki. Owoce wrzucamy do jednego naczynia z jogurtem, kefirem i mlekiem
kokosowym. Dokładnie blendujemy i dosładzamy miodem w razie potrzeby.
Smacznego!
Wybieram różaną lemoniadę! Brzmi jak napój wróżek <3
OdpowiedzUsuńZgadza się! :)
Usuń