poniedziałek, 6 lipca 2015

Glazurowany miodem łosoś z salsą truskawkowo-pomidorową

Dziś szybki fit obiad. A skoro truskawkowy sezon w pełni, to będzie z truskawkami. Bo truskawki smakują dobrze nie tylko z bitą śmietaną :)
Słodko- kwaśny smak salsy jest bardzo orzeźwiający i idealnie komponuje się z łososiem podanym na zimno lub ciepło.


Co potrzebujemy?

Na 2 porcje.
Salsa:
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 10 sztuk truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść liści świeżej bazyli
  • sól i pieprz 
Dodatkowo:
  • 300 g świeżego filetu z łososia
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia
Jak przyrządzamy?

Łososia kroimy na 2 równe części. Nacieramy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odkładamy do łodówki na min. godzinę.
Pomidora sparzamy i ściągamy z niego skórkę. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w małą kostkę. Do pomidorów dorzucamy również pokrojone w kostkę truskawki. Dolewamy ocet balsamiczny oraz doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Salsę najlepiej odłożyć do lodówki na min. 30 min, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem łączymy z posiekaną bazylią.
Łososia smarujemy miodem z każdej strony. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy z salsą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...