Póki temperatura za oknem pozwala na pląsy przy kuchennych palnikach, zaopatrzcie się w wątróbkę i wiśnie. Z tych składników w niecałą godzinę odczarujecie poczciwą wątróbkę z dobrze znanego duetu z cebulą i poznacie bardziej wytworne połączenie z sosem wiśniowym na bazie czerwonego wina.
Poniższy przepis, jak również masę innych potraw z wiśniami znajdziecie w nowym numerze magazynu Kocioł.
Co potrzebujemy?
Składniki na sos:
- 250 g wydrylowanych wiśni
- ½ czerwonej cebuli
- 350 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 100 ml octu balsamicznego
- 3-4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 goździki
- sól, pieprz
- oliwa
Pozostałe składniki:
- 400 g wątróbki z kurczaka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Jak przyrządzamy?
Cebulę drobno siekamy i szklimy na średnim ogniu.
Podlewamy winem i odrobiną octu. Dusimy 5 minut. Dorzucamy wiśnie, zalewamy
resztą wina oraz octu balsamicznego. Doprawiamy przyprawami i miodem. Gotujemy
na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje.
Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i
posypujemy pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej
strony. Solimy, gdy jest gotowa. Podajemy z sosem wiśniowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz