wtorek, 14 lipca 2015

Wątróbka z sosem wiśniowym z nowego numeru Kotła

Póki temperatura za oknem pozwala na pląsy przy kuchennych palnikach, zaopatrzcie się w wątróbkę i wiśnie. Z tych składników w niecałą godzinę odczarujecie poczciwą wątróbkę z dobrze znanego duetu z cebulą i poznacie bardziej wytworne połączenie z sosem wiśniowym na bazie czerwonego wina.
Poniższy przepis, jak również masę innych potraw z wiśniami znajdziecie w nowym numerze magazynu Kocioł.



 Co potrzebujemy?


Składniki na sos:
  • 250 g wydrylowanych wiśni
  • ½ czerwonej cebuli
  • 350 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Pozostałe składniki:
  • 400 g wątróbki z kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Jak przyrządzamy?


Cebulę drobno siekamy i szklimy na średnim ogniu. Podlewamy winem i odrobiną octu. Dusimy 5 minut. Dorzucamy wiśnie, zalewamy resztą wina oraz octu balsamicznego. Doprawiamy przyprawami i miodem. Gotujemy na średnim ogniu, aż płyn zgęstnieje.
Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i posypujemy pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po 4 minuty z każdej strony. Solimy, gdy jest gotowa. Podajemy z sosem wiśniowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zajrzyj jeszcze tutaj:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...